EVROPSKI JEVREJSKI KONGRES: Povucite knjigu o Ani Frank prema kojoj je devojčicu izdao drugi Jevrej! To vređa žrtve holokausta!
Foto: Profimedia

drama

EVROPSKI JEVREJSKI KONGRES: Povucite knjigu o Ani Frank prema kojoj je devojčicu izdao drugi Jevrej! To vređa žrtve holokausta!

Planeta -

Evropski jevrejski kongres zatražio je od Harper Kolinsa da povuče knjigu u kojoj se sugeriše da je jevrejski notar izdao Anu Frank, rekavši da je knjiga bacila senku na njeno sećanje i povredila dostojanstvo žrtava holokausta.

Američki izdavač objavio je 18. januara knjigu Rozmeri Salivan izdaja Ane Frank: hladno istraživanje slučaja.

Knjiga je izazvala senzaciju imenovanjem Arnolda van den Berga za glavnog osumnjičenog za izdaju skrovišta porodice Frank nacistima. Nezavisni istražitelji kritikovali su zaključke knjige.

Holandski izdavač Ambo Antos prekinuo je štampanje knjige ove nedelje i izvinio se uz obrazloženje da sumnja u metodologiju na kojoj se zasnivaju zaključci, navodi se u internom mejlu koji je dobio Rojters.

HarperCollins, deo grupe Njuz Korp., nije odgovorio na nekoliko zahteva za komentar, kao ni Ambo Antos.

Evropski jevrejski kongres sa sedištem u Briselu, koji predstavlja 42 nacionalne zajednice, zatražio je od Harper Kolinsa da razmisli o povlačenju knjige i distanciranju od njene „potencijalno zapaljive tvrdnje“ u vreme kada raste antisemitizam i poricanje i iskrivljavanje holokausta.

„Po našem mišljenju, objavljivanje knjige je duboko povredilo sećanje na Anu Frank, kao i dostojanstvo preživelih i žrtava holokausta“, rekao je predsednik EJC-a Moše Kantor generalnom direktoru HarperCollins-a Brajanu Mareju 1. februara u pismu Rojtersu. .

Anin dnevnik života u skloništu preveden je na 60 jezika.

Nacisti su je pronašli sa još sedam Jevreja u avgustu 1944. godine. Skrivali su se skoro dve godine u tajnom aneksu iznad skladišta pored kanala u Amsterdamu. Svi su deportovani, a Ana je umrla u logoru Bergen Belzen sa 15 godina.

Salivanova knjiga opisuje nalaze šestogodišnje istrage slučaja koju je vodio penzionisani agent FBI.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track