NEKADA SU BILI SIMBOL RASKOŠI I GLAMURA, SADA NE ZNAJU KAKO DA IH SE REŠE: Stanovnici Majamija posvađani zbog PAUNOVA! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Maria Alejandra Cardona

životinje nisu krive

NEKADA SU BILI SIMBOL RASKOŠI I GLAMURA, SADA NE ZNAJU KAKO DA IH SE REŠE: Stanovnici Majamija posvađani zbog PAUNOVA! (VIDEO)

Planeta -

Paunovi bi mogli da se nađu među nepoželjnim stanovnicima nekih delova Južne Floride nakon što je komisija Majamija Dejda pristala da "olabavi" zakon koji štiti ove ptice.

Iako 20-godišnji zakon i dalje štiti paunove od nanošenja povreda, članovi komisije su se u utorak složili da dozvole gradovima da smanje njihovo prisustvo ukoliko predstave humane načine za to, usled podela među stanovništvom u vezi sa ovim pticama, piše Miami Herald.

"Sezona parenja je period kada dobijamo najviše pritužbi. Tada postaju veoma agresivni“, rekla je Rakel Regalado, čiji okrug obuhvata kvartove u Koral Gejblsu i Majamiju gde paunovi slobodno lutaju. "Polažu jaja, grade gnezda, kljucaju automobile."

Komšije se često sukobljavaju zbog paunova. Neki vole šarene ptice, dok se drugi žale na izmet, buku i štetu koju nanose na automobilima ili kućama.

"U mom okrugu učimo da živimo sa ovim paunovima“, rekla je komesarka Danijel Koen Higins, koja predstavlja zaliv Palmeto, koji je sebe proglasio utočištem za ptice.

"Oni su skoro postali deo zajednice. Znam da naši stanovnici osećaju gubitak kada neko povredi nekog od ovih paunova."

Alohtone vrste imaju tendenciju da izgube dobrodošlicu na sunčanoj Floridi, gde je državna komisija za divlje životinje čak i podsticala ubijanje iguana i burmanskih pitona.

paun, Majami
foto: Youtube prtscr / Maria Alejandra Cardona

Okružna uredba o paunovima iz 2001. usvojena je nakon pokretanja peticije za spasavanje jata paunova u južnom Majami Dejdu, zabranjujući njihovo ubijanje ili hvatanje. Izuzeće je omogućilo vlasnicima kuća da ih uklone, a jedno naselje je to učinilo 2020. nakon što je amandman dozvolio uklanjanje prekobrojnih paunova.

Međutim, državni zakoni o neautohtonim vrstama sprečavaju njihovo puštanje u divljinu, a mnoga utočišta ih neće prihvatiti.

"Tražili smo širom države utočište ili zoološki vrt koji bi ih prihvatio", rekla je pomoćnica direktora Keti Labrada. „Alternativa je humana eutanazija", dodala je.

Regalado je prvobitno pokušala da u potpunosti ukine uredbu, ali su se drugi komesari odupirali izbegavanju ubijanja ptica, preneo je Herald.

"Da li sada govorimo o osudi paunova na smrt?" upitao je komesar Oliver Gilbert.

paun, Majami
foto: Youtube prtscr / Maria Alejandra Cardona

Regalado je rekla da će izazov za opštinske lidere biti pronalaženje mesta za preseljenje paunova, jer njihova eutanazija verovatno neće dobiti podršku.

"Ovde se zaista ne radi o ubijanju“, rekla je. "Ovde se radi o selidbi."

Kurir.rs / AP, Foto: Youtube prtscr / Maria Alejandra Cardona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track