UGROŽEN SEKTOR: Američke aviokompanije traže od Bajdena da se ukine testiranje vakcinisanih putnika
Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

pandemija

UGROŽEN SEKTOR: Američke aviokompanije traže od Bajdena da se ukine testiranje vakcinisanih putnika

Planeta -

Američke aviokompanije i turističke agencije zatražile su u sredu od vlade Džoa Bajdena da za vakcinisane putnike ukine obavezu pokazivanja negativnog testa na kovid kako bi mogli da uđu u Sjedinjene Države, u svrhu oporavka turističkog sektora.

"Oporavak turističkog i sektora avioprometa zavisi od odluke vlade da ukine restrikcije koje sadašnje prilike više ne opravdavaju", napisalo je tridesetak strukovnih udruženja u pismu naslovljenom na koordinatora borbe protiv kovida-19 u Beloj kući, Džefrija Zientsa.

Jedan od potpisnika, Erlajns for Amerika, lobistička grupa koja zastupa kompanije poput Amerikan Erlajnsa, Delte Erlajnsa i Junajted Erlajnsa, objavio je pismo na svojoj stranici.

Ove tri kompanije su nedavno upozorile da će omikron, varijanta novog korona virusa koja je izuzetno zarazna, ali manje opasna, za jedan do dva meseca odložiti oporavak.

"Kovid se uveliko proširio u SAD i pokušaji kontrole njegovog ulaska u zemlju na letovima malo će toga promeniti u sadašnjim okolnostima", ističu predstavnici industrije u tom pismu.

Podsećaju takođe da je Velika Britanija ukinula te obavezne testove za putnike u dolasku i da je Evropska unija preporučila ukidanje restrikcija u Evropi.

"Ankete među putnicima pokazuju da je testiranje pre polaska važan faktor u donošenju odluke da ne putuju van zemlje. Ljudi jednostavno ne žele da rizikuju da se nakon poslovnog ili turističkog putovanja ne mogu vratiti u SAD. Zbog toga smo u 2021. imali 75 odsto manji međunarodni promet u odnosu na 2019.", napominju.

Uz neizvesnost zbog pandemije, kompanije su morale da se nose sa povećanjem troškova za plate i sa rastom cene goriva.

Osim toga, početkom januara su imali teškoća zbog uvođenja 5G mreže koja u uslovima smanjene vidljivosti može ometati rad uređaja za sletanje.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track