GDE JE BROD KAPETANA KUKA? Australijski naučnici tvrde da su pronašli Endevor, Amerikanci poručili: Malo ste se zatrčali
Foto: Handout / AFP / Profimedia

nema dokaza, još

GDE JE BROD KAPETANA KUKA? Australijski naučnici tvrde da su pronašli Endevor, Amerikanci poručili: Malo ste se zatrčali

Planeta -

Australijski stručnjaci saopštili su da su pronašli izgubljeni brod kapetana Džejmsa Kuka - Endevor.

Kevin Sampšon, izvršni direktor Australijskog nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su stručnjaci nakon više od dva decenije potrage konačno pronašli ovaj poznati brod.

"Možemo definitivno da potvrdimo da se radi o olupini Endevora. Ovo je važan trenutak. To je verovatno jedan od najvažnijih brodova u našoj pomorskoj istoriji", rekao je Sampšon.

Brod u 18. veku dobio novo ime – Lord Sendvič

Endevor je bio brod britanskog istraživača Džejmsa Kuka kojim je plovio Tihim okeanom između 1768. i 1771. godine.

Sa njim je otkrio delove sveta koji su Evropljanima u to vreme bili nepoznati, uključujući delove Australije i Novog Zelanda, prenosi Indeks.

Međutim, 1775. godine, brod je bio u dosta lošem stanju pa je prodat privatnom vlasniku koji ga je preimenovao u Lord Sendvič.

Britanske snage su ga potopile 1778. u luci Njuport na Roud Ajlendu.

Istraživači i naučnici poslednje 22 godine istražuju to područje i olupine u potrazi za Kukovim brodom.

Sampšon je naglasio da je potrebno još sklopiti "poslednje delove slagalice" pre nego što pronalazak zvanično bude potvrđen, ali je dodao da je on, na osnovu "arhivskih i arheoloških dokaza", uveren da se radi o Endevoru.

Stručnjaci iz SAD-a: Ovo je preuranjena izjava

Stručnjaci u Sjedinjenim Državama, međutim, nisu toliko optimistični.

Organizacija Projekat morske arheologije Roud Ajlenda (RIMAP) saopštio je da se radi o "preuranjenoj" izjavi i "kršenju ugovora".

Izvršna direktorka RIMAP-a Keti Abas rekla je da su oni zapravo vodeća organizacija zadužena za ovo istraživanje.

"Postoje mnoga neodgovorena pitanja koja bi mogla pokazati da se radi o pogrešnoj identifikaciji", rekla je Abas.

"RIMAP razume povezanost australijskih građana britanskog porekla i Endevora, ali mi želimo da naši zaključci budu zasnovani na odgovarajućim naučnim procesima a ne na emocijama Australijanaca ili politici", rekla je ona.

Olupina za koju Sampšon tvrdi da je Endevor, leži samo 500 metara od obale. Nalazi se 14 metara ispod površine, prekrivena sa gotovo 250 godina naslaga sedimenta i mulja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track