MELINDA GEJTS OKREĆE NOVI LIST NAKON RAZVODA: Više neće donirati većinu bogatstva fondaciji koju je osnovala sa bivšim suprugom
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

filantropska organizacija

MELINDA GEJTS OKREĆE NOVI LIST NAKON RAZVODA: Više neće donirati većinu bogatstva fondaciji koju je osnovala sa bivšim suprugom

Planeta -

Melinda Frenč Gejts, bivša supruga multimilijardera Bila Gejtsa, ne planira više da daje veći deo bogatstva fondaciji koju je osnovala sa bivšim suprugom.

Prema pisanju Vol Strit žurnala (WSJ), Frenč Gejts namerava da bogatstvo donira dobrotvornim organizacijama, a na to se odlučila dok je trajao proces razvoda sa jednim od osnivača kompanije Majkrosoft.

Bil Gejts
foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Bivši supružnici su se 2010. obavezali da će većinu svog bogatstva donirati kroz fondaciju koja je nazvana po njima dvoma - Fondacija Bila i Melinde Gejts. To je bio slučaj sve do prošle godine, kada su se i razveli.

Za napomenuti je da je multimilijarder Voren Bafet inicirao to da drugi bogataši doniraju više od polovine svog bogatstva, a inicijativa je nazvana Giving Pledge (davanje zaloga). Među onima koji su je podržali bili su nekadašnji supružnici Gejts.

Frenč Gejts je u novembru prošle godine poručila da je apsurdno da je mnogo bogatstva koncentrisano u rukama jedne osobe te da je odgovorno donirati bogatstvo. Tada nije precizirala kojim organizacijama će donirati novac.

Fondacija Gejts je filantropska organizacija čija zadužbina iznosi 50 milijardi dolara. Frenč Gejts je i do sada donirala novac kroz neke druge dobrotvorne organizacije.

Melinda Gejts
foto: Stephane Caillet / Panoramic / Starface / Profimedia

I dalje je potpredsednica pomenute fondacije, ali je pristala na to da će do kraja sledeće godine odstupiti sa ove funkcije ako više ne bude mogla da sarađuje sa Bilom.

Bil Gejts je istakao da će ostati posvećen tome da većinu bogatstva donira i da mu je fondacija glavni filantropski prioritet, prenosi Al Jazeera English.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track