MATARELA PREUZEO DRUGI MANDAT: Italijanski predsednik položio zakletvu FOTO
Foto: Carlo Lannutti / Avalon / Profimedia

SMIREN I SKROMAN PRISTUP

MATARELA PREUZEO DRUGI MANDAT: Italijanski predsednik položio zakletvu FOTO

Planeta -

Serđo Matarela preuzeo je drugi mandat predsednika Italije položivši zakletvu uoči zajedničkog zasedanja dvaju domova parlamenta.

Ponovno imenovanje Matarele, koji je u početku odbijao da drugi put preuzme sedmogodišnji predsednički mandat, donelo je privremeno smirivanje napetosti u redovima vladajuće koalicije nakon što su nedelju dana trajali bezuspešni pokušaji da se pronađe drugi kandidat.

0658847239, Serđo Matarela, polaganje zakletve, predsednik, Italija
foto: Carlo Lannutti / Avalon / Profimedia

Matarela je rekao da se zbog aktuelne pandemijske krize i loših socio-ekonomskih uslova u zemlji osećao dužnim da prihvati odluku parlamenta o svom ponovnom imenovanju, prenosi Rojters.

0658847108, Serđo Matarela, predsednik, polaganje zakletve, Italija
foto: Carlo Lannutti / Avalon / Profimedia

Osamdesetogodišnji Matarela, poreklom sa Sicilije, pre preuzimanja predsedničke uloge bio je ministar u italijanskoj vladi, a poverenje građana stekao je smirenim i skromnim pristupom u rešavanju političkih kriza kao i zdravstvene krize izazvane kovidom-19.

Jačanje tenzija

U italijanskom političkom sistemu predsednik je moćna figura, može imenovati premijera i često je osoba koja na sebe preuzima rešavanje političkih kriza. Inače u Italiji, čija je privreda treća po veličini unutar evrozone, vlade u proseku traju oko godinu dana.

U vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu premijer Mario Dragi, očekuje se jačanje tenzija zbog stranačkih borbi uoči nacionalnih izbora koji treba da se održe početkom sledeće godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track