AKCIJA NORVEŠKIH F-35 Poleteli u susret grupi ruskih letelica! Među njima A-50, Tu-142, TU-95 i MiG-31
Foto: Photo: Norwegian Air Force

Presretanje

AKCIJA NORVEŠKIH F-35 Poleteli u susret grupi ruskih letelica! Među njima A-50, Tu-142, TU-95 i MiG-31

Planeta -

Dežurna para norveških lovaca F-35A poleteli su 2. februara da presretnu grupu ruskih aviona, koji su prolazili pored norveškog vazdušnog prostora na putu ka Severnom moru.

Predmet osmatranja bili su leteća radarska stanica A-50, dva strateška bombardera TU-95 i dva mornarička aviona za osmatranje TU-142, koji su bili u pratnji lovaca MiG-31.

Kako su norvežani ispratili mornarički TU-142 i TU-95 leteli su to tačke koja se nalazi na jugu Severnog mora.

F-35, A-50, Tu-142, avioni
foto: Photo: Norwegian Air Force

Kako je saopštio portal Barents observer portparol Ratnog vazduhoplovstva, Stine Barclai Gaasland, rekao je u telefonskom pozivu da je NATO zatražio od Norveške da F-35 budu spremni za brzu reakciju na aerodromu Evenes, kako bi mogli da identifikuju vojne avione koji lete međunarodnim vazdušnim koridorima iznad barencovog mora i uz poluostrvo Kola.

Dežurna para lovaca F-35A poletelo je u presretanje ruskih aviona u devet sati ujutro po lokalnom vremenu.

Inače ovo je prvi put da su norveški F-35 poletlei u akciju presretanja od kada su uključeni u misiju NATO, pošto su to nekad radili lovci F-16 iz baze Bodoa, koja je zatvorena 6. januara.

F-35, A-50, Tu-142, avioni
foto: Photo: Norwegian Air Force

„Grupa se odvojila, neki su se vratili na poluostrvo Kola, dok su drugi nastavili na jug“, kaže Stajn Barkli Gasland.

Avioni Tu-142 došao je sa aerodroma Kipelovo kod Vologda i preleteo na sever iznad Kolskog poluostrva da bi stigao do međunarodnog vazdušnog prostora iznad Barencovog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„U predviđenom prostoru posade aviona Tu-142 izvršile su potragu za podmornicama lažnog neprijatelja, izvele obuku u letenju i pilotiranju u nedostatku zemaljskih radiotehničkih pomagala za vazdušnu navigaciju, a takođe su radile. rešavaju pitanja interakcije sa odredima brodova ruske mornarice koji se nalaze u severoistočnom Atlantiku“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane iz Moskve.

Norveško vazduhoplovstvo rutinski identifikuje ruske avione koji se približavaju sa severa. U 2021. godini, F-16 iz Bodoa su 34 puta poleteli i identifikovano je 58 ruskih vojnih aviona izvan norveškog vazdušnog prostora.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track