ERODGAN MIROTVORAC IZ KIJEVA PORUČUJE: Spreman sam da budem domaćin ukrajinsko-ruskog samita
Foto: EPA / VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK

Crnomorski komšiluk

ERODGAN MIROTVORAC IZ KIJEVA PORUČUJE: Spreman sam da budem domaćin ukrajinsko-ruskog samita

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je svoju spremnost da bude domaćin ukrajinsko-ruskog kriznog samita nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

„Turska je spremna da učini svoj deo za rešavanje krize između dve prijateljske zemlje, njenih suseda u Crnom moru. Tokom razgovora, ponovio sam da bih bio srećan da budem domaćin samita na nivou lidera ili da budem domaćin diskusija na tehničkom nivo", rekao je on.

On je naglasio da Turska „nastavlja da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“ i da odbacuje rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

„Naša poseta se dogodila tokom osetljivog perioda“, rekao je Erdogan nakon što su obe strane potpisale novi sporazum o slobodnoj trgovini.

Zahvalivši Zelenskom, on je rekao da je „spreman da učini sve što je moguće, bilo gde i u bilo kom obliku“ za mir u Ukrajini. Bez obzira gde završimo rat, važno je da svi budu iskreno spremni za to“, dodao je on.

Turska je još prošlog novembra ponudila da posreduje u rusko-ukrajinskim tenzijama. Turski diplomatski izvori rekli su u januaru da su obe zemlje izrazile podršku njihovoj ponudi.

Rusija još nije odgovorila na Erdoganov poziv. Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razvili su bliske odnose poslednjih godina, ali Ukrajina je za njih osetljivo pitanje. Ankara podržava članstvo Kijeva u NATO-u i snažno se protivi ruskoj aneksiji Krima 2014. kako bi zaštitila tatarsku manjinu koja govori turski jezik.

Ruski predsednik u međuvremenu kritikuje svog turskog kolegu što je Kijevu obezbedio naoružane bespilotne letelice koje ukrajinska vojska koristi protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. Istovremeno, Turska nabavlja ruski protivraketni sistem S-400, na veliku žalost članica NATO-a predvođenih NATO-om.

Turska je inače energetski zavisna od Rusije, pošto 33,6 od svojih 48,1 milijardu kubnih metara gasa isporučuje iz Rusije. Zavisnost Turske od inostranih energenata postala je očigledna prošle nedelje kada je smanjenje snabdevanja iz Irana zaustavilo tursku industriju na nekoliko dana, izvestio je Dojče vele.

Kurir.rs/RTV SLo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track