OTKRIVENO ŠTA RADI PANCIR S-1 KOD ŠKOLE U VORONJEŽU! Oglasila se vojska: Pokrivaju lansere S-300 i štite od napada dronova! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

PRSTENASTA ODBRANA

OTKRIVENO ŠTA RADI PANCIR S-1 KOD ŠKOLE U VORONJEŽU! Oglasila se vojska: Pokrivaju lansere S-300 i štite od napada dronova! VIDEO

Planeta -

Borbeni sistem za PVO Pancir S-1 koji se nalazi postavljen u blizini jedne osnovne škole u Rusiji izvazo je posebnu pažnu društvenih mreža kako u Rusiji, tako i u svetu. Svi su imali samo jedno pitanje ko je i zašto postavio ovaj hibridni sistem za PVO u blizini škole? Zašto?

Odgovor je ubrzo stigao. Jedini razlog je pozadina brzog naoružavanja u komšiluku, tu se pre svega misli na Ukrajinu i podsticanje kako kažu ruski mediji Kijva da započne inteziviranje neprijateljstva na liniji vatre u Donbasu. Zbog svega toga komanda Zapadnog vojnog okruga odlučila je da izvede vežbu brzog manevra jednica PVO po dubini ruske teritorije.

Običan svet bez obzira na "ratne igre", koje su u toku, a tu se pre svega misli na stanovnike ruskog milionskog grada Voronježa iznenadio je artiljerijsko-raketni PVO sistem Pancir S-1, koji je bio postavljen na samo 50 metara udaljenosti od đkolske zgrade, vrtića i višespratnice, o čemu svedoči i snimak koji se osvanuo na društvenim mrežama.

Dok je možda ovaj snimak u jednom delu Evrope, možda kod nas na brdovitom Balkanu naišao na odobravanje, situacija kod nekih korisnika društvenih mreža iz Rusije i nije bila baš radosna.

Naime, oni misle, da ako zaista dođe do ofanzive koja bi krenula iz "zapadnog pravca", onda će upravo PVO sistemi biti ti koji će se naći kao meta prvog udara. S obzirom da je u ovom slučaju vatreni položaj bio u blizini škole, vrtića, igrališta i stambene zgrade, onda ovi ruski korisnici zaključuju da shodno tome i ovi objekti mogu biti meta napada, odnosno da se borbeno delovanje proširi i na njih.

Ono što je pojedince najviše nerviralo jeste i razmeštaj jednica PVO u stambenim naseljima, posebno u pograničnim gradovima prema Ukrajini.

Zbog svega toga morala se i oglasiti pres služba Zapadnog vojnog okruga, u prevodu po naški Uprava za moral i informisanje ili odnose sa medijima, koja je saopštila da se u rejonu Voronježa izvodi taktička vežba u koju su uključene snage i sredstva PVO i avijacijskih trupa. Istovremeno, raketni sistemi PVO Pancir-S1 učestvuju u prstenastom pokrivanju mesta razmeštanja lansera PVO S-300PM2, koji bi trebalo da odbiju napade lažnih neprijateljskih bespilotnih letelica na komandna mesta Oružanih snaga.

"Pored toga, raketni sistemi PVO Pancir-S1 moraju da pokažu veštine u suočavanju sa IC mamcima aviona zamišljenog neprijatelja i da zaštite vazdušni prostor Ruske Federacije u uslovima elektronskih smetnji. U manevrima učestvuje više od 500 vojnih lica i preko 80 jedinica različite tehnike" saopšteno je .

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja