STOLTENBERG NAPUŠTA NATO PAKT: Postaje novi šef centralne banke Norveške!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

ode u bankarstvo

STOLTENBERG NAPUŠTA NATO PAKT: Postaje novi šef centralne banke Norveške!

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postaće novi šef centralne banke Norveške, saopštila je vlada te zemlje, uprkos protivljenju Norges banke i tekućim tenzijama sa Rusijom oko Ukrajine.

Stoltenberg će zameniti odlazećeg guvernera Ojštajna Olsena. On će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svetu sa imovinom od 1,4 triliona dolara.

Stoltenberg je u decembru nagovestio da se prijavio na zahtev ministarstva finansija svoje zemlje.

Stoltenberg, po obrazovanju ekonomista i bivši vođa Laburističke partije, bio je norveški premijer od 2000-01 i 2005-13 pre nego što je sledeće godine postao šef NATO-a. Bio je i ministar finansija i energetike.

Ida Volden Bače, zamenica šefa centralne banke i Stoltenbergov glavni rival za taj posao, biće vršilac dužnosti guvernera dok Stoltenberg ne preuzme dužnost, saopštila je vlada.

Proces nominovanja izazvao je mnogo uznemiravanja u Norveškoj, gde komentatori i političari dovode u pitanje veze između budućeg šefa centralne banke i vladajuće koalicije kojom dominira Laburistička partija.

Dok je pozicija otvorena od 1. marta, Stoltenberg je rekao da će prvo odslužiti svoj mandat u NATO-u, koji traje do kraja septembra 2022.

Odluka dolazi u delikatnom trenutku za vojnu alijansu usred jednog od njenih najgorih sukoba sa Rusijom od kraja Hladnog rata, koji je takođe odložio unutrašnju debatu o tome ko će slediti Stoltenberga kao sledećeg šefa.

Očekuje se da će naslednik biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu u junu.

Spekulacije među zvaničnicima, diplomatama i analitičarima NATO-a sugerišu da postoji konsenzus da bi posle 72 godine postojanja bilo krajnje vreme da se na čelo civilno radno mesto imenuje žena.

Kurir.rs/Euroactiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track