KO JE GENERAL KOJI PREDVODI PADOBRANCE U POLJSKOJ Istorija će ga pamtiti kao poslednjeg vojnika koji je napustio Kabul 2021.
Foto: Printscreen/Twitter

stigao i on

KO JE GENERAL KOJI PREDVODI PADOBRANCE U POLJSKOJ Istorija će ga pamtiti kao poslednjeg vojnika koji je napustio Kabul 2021.

Planeta -

Oko 1.700 padobranaca 82. padobranske divizije "All American" koji su urgentno poslati na istok Evrope u cilju jačanja kredibiliteta NATO i kao odgovor na raspoređivanje ruskih snaga na samoj granici rusije i ukrajine i belorusije i ukrajine stigli su u Poljsku.

Delovi prethodnice od 1.700 vojnika biće raspređeni na 100 kilometara do granice sa Ukrajinom i juče su sleteli trasnprtnim avionima C-130J koji su ih prebacili iz vazduhoplovne baze Ramštaj. Među njima je bio i njihov komandant general-major Kristofer Donahju.

Donahju je inače stari znanac američkih medija i ostaće u istoriji upamćen kao poslednji američki vojnik koji se ukrcao u avion i posle 20 godina od početka intervencije napustio u mrklom mraku kabulski aerdodrom sa čime je intervencija američke vojske u Avganistanu i okončana.

Tad su mnogi čin Donahjua poredili sa ruskim generalom Borisom Gromovim koji je februara 1989 prešao iz Avganistana u SSSR preko mosta "Družba" s čime je okončana desetogodišnja intervecnija Sovjetskog Saveza u Avganistanu.

Da li će Donahju ponoviti reprizu i vratiti 1.700 vojnika u SAD tačnije u Fort Breg i opet biti poslednji ili će vo možda biti njegov zvezdani trenutak ostaje da se vidi i da se nagađa. Nezahvalno bi bilo spekulisati.

Ono što je poznato da je sada glavni centar rasporeda američkih padobranaca aerodrom Rzeszów koji se nalazi na udaljenosti 100 kilometara od ukrajinsko poljske granice na koji sleću transprtni avioni sa opremom.

Ko je general Kristofer Donahju

General Donahju rođen je 13. avgusta 1969. godine. Završio je elitnu vojnu akademiju Vest Point. Oficirski staž počeo je da stiče kao pešadinac 1992.. Bio je komandant streljačkog voda 2. pešadijske divizije u Južnoj Koreji. Vojnu karijeru nastavio je kao komandant 3 bataljona Rendžera , 75, rendežrrskog puka, gde je bio izvršni oficir. Sa ranedžerima je bio stacioniran u Panami. Od 1999. raspoređen je bio u Vašington tačnije u Pentagon kao specijalni pomoćnik predsedavajućeg Zajedničkog načelnika štabova. Godine 2002. Donahju se dobrovoljno prijavio i završio specijalizovani kurs za selekciju i obuku o za angažovanje u 1. vojnom operativnom odredu specijalnih snaga – Delta, javno poznatom kao Delta Force, u Fort Bragu. Obavljao jei brojne rukovodeće pozicije . Donahju je magistrirao na Pomorskom komandnom i štabnom koledžu

Donahjuov raspored uključuje angažovanje u Operacijama Trajna sloboda, Iračka sloboda, Nova zora. Učestovvoao je tajnim operacijama u istočnoj Evropi, Bliskom istoku, jugozapadnoj Aziji i Africi.

Ulaskom general majora Krisa Donahjua komandanta 82. vazdušno desantne divizije poznate i kao All American "AA" u transportni avion C-17 31. avgusta 2018. okonačno je poglavlje američkog intervencionizma dugo 20 godina. Donahju je tako bio posledni američki vojnik koji je napustio Avganistan. Posle odlaska USA Army kompletni kabulski aerdorom preuzeli su talibani, odnosno brigrada Badri 313 koja je prva ušla u hangare u kojima je svega par sati pre boravilo hiljade američkih vojnika.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track