ON JE PREDSEDNIČKI SIN, NAJPOŽELJNIJI MLADIĆ U SVOJOJ ZEMLJI! Nikolaj svira klavir, govori 3 jezika i pravi je tatin naslednik
Foto: AP/Andrei Stasevich

od oca se ne odvaja

ON JE PREDSEDNIČKI SIN, NAJPOŽELJNIJI MLADIĆ U SVOJOJ ZEMLJI! Nikolaj svira klavir, govori 3 jezika i pravi je tatin naslednik

Planeta -

BEOGRAD - Nikolaj Aleksandrovič Lukašenko rođen je 31. avgusta 2004. i treći je sin beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Uz oca je uvek, još od ranog detinjstva, a kad je reč o njegovoj majci njeno ime nigde se zvanično ne navodi. Međutim, ako je verovati pričama, majka mu je Irina Abelskaja, bivši lični lekar predsendika Lukašenka koji je u braku sa Galinom Lukašenko iako navodno nisu viđeni zajedno u javnosti već više od tri decenije, može se pročitati na Vikipediji.

Nikolaj Lukašenko, Aleksandar Lukašenko, Belorusija
foto: Profimedia

Nikolaj ima dva polubrata po ocu i još jednog, kako se tvrdi, po majci. Godine 2016. u jednom intervjuu njegova majka je na pitanje da li bi želela da on postane lekar rekla da bi za njega želela da stekne dobro obrazovanje, odabere interesantno zanimanje, da voli svoj posao i uživa u njemu na dobrobit ljudi.

Prošle godine je posle završene srednje škole počeo da pohađa beloruski državni licej koji je pretprošlog leta napustio i školovanje nastavio na Moskovskom državnom univerzitetu.

Najmlađi Lukašenko u javnosti se prvi put pojavio 2008. privukavši ogromnu pažnju medija. Otac ga je još kao dečačića vodio na državne ceremonije ali i u posete poput one Venecueli gde ga je upoznao sa Ugom Čavesom, potom u zvaničnu posetu Rusiji kod tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva, potom u Vatikan kod pape Benedikta XVI. Nikolaj je sa ocem bio i u Beloj kući kao gost predsednika Baraka Obame.

Nikolaj Lukašenko, Aleksandar Lukašenko, Belorusija
foto: Profimedia, AFP STORY BY Amelie HERENSTEIN

Predsednik Lukašenko jednom je prilikom ispričao da je Nikolaj od detinjstva tako vezan za njega da je sam tražio da sa ocem ide na sve državničke susrete mada mnogi spekulišu da ga otac sprema za budućeg predsednika Belorusije.

Nikolaj Lukašenko, maj 2017
foto: Damir Šagolj, Pool photo via AP

Mali Lukašenko je 2015, kad je imao samo 10 godina, učestvovao i u zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nikolaj Lukašenko, april 2019
foto: EPA/Andrea Verdelli

Pet godina kasnije sa ocem se pojavio na čuvenoj ruskoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Nikolaj Lukašenko, jan 2022
foto: AP/Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP

Ovaj naočit mladić govori ruski i engleski i uči španski. Klavir svira od devete godine, a o njegovom emotivnom životu zasad se ne zna ništa.

1 / 4 Foto: Damir Šagolj, Pool photo via AP

Kurir.rs/Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track