PROMENILI PLOČU? Posle izveštaja da bi invazija trajala 2 dana Kijev poručio: Veća šansa da se sukob reši razgovorom nego ratom
Foto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

kriza na istoku

PROMENILI PLOČU? Posle izveštaja da bi invazija trajala 2 dana Kijev poručio: Veća šansa da se sukob reši razgovorom nego ratom

Planeta -

Iz Kijeva su danas stigli pomirljiviji tonovi, posle izveštaja zapadnih obaveštajaca da bi u slučaju invazije Rusija pregazila Ukrajinu u roku od dva dana.

Kako prenosi Frans pres, iz vlade je danas saopšteno da je šansa da se rastuće tenzije sa Moksvom reše diplomatskim putem veća od šansi za napad, iako SAD upozoravaju da se Rusija priprema za invaziju.

"Iskrena procena situacije sugeriše da su šanse za pronalaženje diplomatskog rešenja za deeskalaciju i dalje znatno veće od pretnje dalje eskalacije“, rekao je savetnik predsednika Mihail Podoljak.

Ranije su američki zvaničnici rekli da je Rusija pojačala pripreme za sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu. Zapadni eksperti upozoravaju i da ruske snage na granici rastu brzinom koja bi Putinu dala snagu koja mu je potrebna za invaziju punog obima – oko 150.000 vojnika – do sredine februara.

Iako Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu, zapadne obaveštajne službe danas su procenile da bi u slučaju napada punog obima, Ukrajina pala u roku od dva dana, kao i vlada predsednika Volodomira Zelenskog. Broj civilnih žrtava bio bi između 25.000 i 50.000 a procenjuje se i da bi do pet miliona ljudi postalo izbeglice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track