POSLEDNJE REČI DEČAKA IZ ITALIJE SU BILE DA MU JE HLADNO Ovo su tragedije slične onoj koja se desila malom Rajanu FOTO, VIDEO
Foto: Prrofimedia, EPA/DANIEL PEREZ, Printscreen

nesreće koje su potresle ceo svet

POSLEDNJE REČI DEČAKA IZ ITALIJE SU BILE DA MU JE HLADNO Ovo su tragedije slične onoj koja se desila malom Rajanu FOTO, VIDEO

Planeta -

Nakon četiri dana dramatičnog spašavanja, spasioci su uspeli da izvuku malog Rajana (5) koji je upao u bunar u Maroku koji je dubok 32 metra. Nažalost mališan nije uspeo da preživi.

Slična tragedija dogodila se 2019. godine u Španiji, a najpoznatija priča je o Italijanu Alfredu Rampiju, koji je 1981. godine upao u bunar u Italiji.

Rajan je u bunar upao u utorak. Bunar pripada njegovom ocu i nalazi se u Maroku na severu zemlje.

Otac je novinarima rekao kako je u utorak popravljao bunar, kao i da se Rajan u blizini igrao, da ga je na trenutak ispustio iz vida, te da je tada upao u bunar.

Rajan, Maroko
foto: AP/Mosa'ab Elshamy, Printscreen

Dečačić nije uspeo da preživi, a slična tragedija dogodila se 2019.godine u Španiji.

Izvukli ga nakon dve nedelje

Hulen (2) je pao u ilegalno iskopani bunar 13. januara 2019. godine, a izvukli su ga nakon dve nedelje. Međutim, prema izveštaju dečak nije umro prilikom pada nego tokom spasavanja. Ceo svet je pratio njegovo spasavanje.

Malaga, bunar, dečak, Hulen
foto: EPA

Naime, dečak je bio u prirodi sa roditeljima kada je pao u rupu duboku 110 metara.

Izvukli su ga nakon dve nedelje. Nažalost, nije preživeo. Nakon što su ga izvukli, patolog je rekao da je dečak verovatno poginuo prilikom pada, dok je veštak tvrdio da je mališan preminuo tokom spasavanja. Sahranili su ga uz brata Olivera koji je umro u maju 2017. godine.

Padao sve dublje i dublje u arteški bunar

Ove dve priče podsećaju i na priču o Italijanu Alfredu Rampiju. On je 10. juna 1981. godine oko 19 sati pao u bunar u Italiji.

Dečak koji je tada imao šest godina je pao u tzv. arteški bunar odnosno mesto gde podzemna voda, koja se nalazi pod pritiskom, sama izbija na površinu.

Bunar je bio dubok 80 metara i širok oko 30 centimetara. Kada su došli spasioci procenili su da je dečak pao na dubinu od oko 36 metara.

Kako bi ga izvukli napravili su još jedno okno paralelno sa bunarom. Međutim, zbog bušenja dečak je pao za još 30 metara. Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju i televizija ga je prenosila 18 sati bez prestanka.

RAI je imao rekordnu gledanost, a na mesto gde je dečak pao je došao i tadašnji italijanski predsednik Sandro Pertini. Za spašavanje dečaka bili su potrebni muškarci koji su u ramenima bili široki 30 centimetara, a jedan od njih je bio Anđelo Lićeri.

Kada se spustio u bunar naglavačke i došao do dečaka, pokušao je da mu stavi pojas na njega kako bi ga izvukli, ali nije uspeo. Ostali pokušaji spašavanja nisu uspeli.

Nažalost, dečak je samo padao sve dublje i dublje.

Anđelo je bio naglavačke u bunaru 45 minuta i nikada se nije u potpunosti oporavio od povreda koje je tada zadobio i psihičkih i fizičkih. Naime, loše su ga zavezali užetom te je slomio ručni zglob. Anđelo je dečaka sedam puta uhvatio za ruku, ali mu je svaki put zbog blata iskliznuo.

Dečakov glas koji se prenosio preko mikrofona je bio sve slabiji i slabiji.

- Hladno mi je. Hteo bih gazirani sok, govorio je dečak zapovedniku rimskih vatrogasaca koji ga je hrabrio.

Dečak je umro 13. juna najverovatnije u 6.30 sati. Donato Karuzo, još jedan volonter koga su spustili da bi spasio dečaka shvatio je da je dete mrtvo. Telo dečaka izvukli su 11. jula.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track