TALIBANI ZABRANILI DEVOJČICAMA U AVGANISTANU DA SE ŠKOLUJU, ALI NE I SVOJIM ĆERKAMA Tajno ih upisuju
Foto: EPA/STR

dvostruki aršini

TALIBANI ZABRANILI DEVOJČICAMA U AVGANISTANU DA SE ŠKOLUJU, ALI NE I SVOJIM ĆERKAMA Tajno ih upisuju

Planeta -

Talibanski zvaničnici šalju svoje ćerke u škole uprkos tome što su učionice zatvorene za učenice.

Visoki zvaničnici šalju svoju decu u inostrane državne škole i na univerzitete, a uskraćuju školovanje milionima devojaka u Avganistanu otkako su preuzeli vlast, tvrdi se u izveštaju Avganistanske mreže analitičara (AAN).

Jedan član talibanskog pregovaračkog tima u Dohi rekao je da su svoju decu počeli da školuju u školi u Kataru.

-Budući da su svi u komšiluku išli u školu i naša deca su zahtevala isto, rekao je.

Ćerka jednog sadašnjeg talibanskog ministra i bivšeg člana upravnog saveta grupe trenutno studira medicinu na katarskom univerzitetu, navodi AAN.

Navodi se da su dva člana talibanske kancelarije u Kataru ostavili svoju decu u Dohi kada su se vratili u Kabul kako im obrazovanje ne bi bilo poremećeno.

-Talibani i njihove porodice koji žive ovde u Kataru imaju snažne zahteve za modernim obrazovanjem i niko mu se ne protivi ni za dečake ni za devojčice - bilo kog uzrasta, rekao je talibanski zvaničnik koji je ranije bio smešten u Kataru za AAN.

Zapadno učenje i veronauka

Neki zvaničnici odlučuju da pošalju svoju decu u škole koje kombinuju 'zapadno' učenje sa veronaukom, poznate kao sistem Iqra, u susednom Pakistanu gde su mnogi talibanski čelnici proveli poslednje dve decenije u izgnanstvu.

Drugi talibanski zvaničnici upisali su svoju decu u privatne pakistanske škole u Kataru, koje slede pakistanski nastavni plan i program, ali i dalje drže lekcije na engleskom.

Avganistan je poharan siromaštvom otkako su talibani preuzeli vlast. Milioni dece pate od pothranjenosti podaci su Svetske zdravstvene organizacije, dok su Ujedinjene nacije upozorile da će 97 posto Avganistanaca živeti ispod granice siromaštva.

Talibani su zabranili devojčicama starijim od 12 godina u Avganistanu da pohađaju školu u više od dve trećine od 34 provincije u zemlji.

Međutim, kaže se da su neki militanti zabrinuti zbog uticaja zatvaranja škola u Avganistanu na budućnost njihove dece.

-Sistem Iqra je vrlo dobar za talibane koji žele da obrazuju svoje dečake i devojčice. To je islamski obrazovni sistem koji podučava i moderne školske predmete kao i predmete medrese, rekao je talibanski zvaničnik u Pakistanu za AAN.

-Većina naših prijatelja tražila je ovu vrstu mešovitog sistema, a nakon što je ovaj sistem uspostavljen u nekim gradovima poput Karačija i Qete, slali su svoje dečake i devojčice u te škole, dodao je.

Tajno upisivanje

Drugi talibanski zvaničnici u Avganistanu tajno su upisivali svoje ćerke u privatne škole i univerzitete gde pohađaju nastavu iz predmeta koji se smatraju stranim, uključujući engleski jezik i informatičku pismenost.

U međuvremenu, talibanski čelnici traže obrazovane žene otkako se grupa vratila na vlast.

-U prošlosti to nije bila uobičajena praksa jer je vrlo malo žena bilo pismeno, ali sada svuda možete pronaći dobro obrazovane žene, rekao je jedan talibanski ministar za AAN.

-Obrazovanje im omogućuje dobar život. Tako bolje znaju koja prava ima muž i mogu bolje obučiti vaše sinove i kćeri. Zato je pismena žena danas neophodna, dodao je on.

Odvojena nastava

Konkretno, zvaničnici koji su proveli vreme u većim avganistanskim gradovima, poput Kabula i Kunduza, kao i u egzilu u inostranstvu, sada su navikli da provode vreme sa obrazovanim ženama. Tvrde da su posao učiteljice ili medicinske sestre dve željene profesije za novu mladu.

Portparol talibana, Zabihulah Mudžahid , rekao je da će se devojčice moći u potpunosti da se vrate u škole od 21. marta za novu školsku godinu, iako će nastava biti odvojena.

Oko 150 javnih univerziteta otvorilo je svoja vrata 2. februara prvi put nakon avgusta, ali nije bilo puno žena koje su pohađale nastavu.

Mnoge od njih su rekle da su bile previše uplašene - iz straha od odmazde lokalnih talibanskih vođa. Najmanje šest avganistanskih aktivistkinja nestalo je od januara i Ujedinjeni narodi pozvali su na njihovo oslobađanje.

Prošlog meseca zapadne diplomate u Oslu rekle su visokim talibanskim zvaničnicima da će pomoć za poboljšanje humanitarne krize u Avganistanu stići samo ako grupa poboljša stanje ljudskih prava.

To je uključivalo osiguravanje da će školovanje biti dostupno i dečacima i devojčicama od marta, zaključuje Telegraf.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track