BERBOK SA PANCIROM I ŠLEMOM U POSETI UKRAJINI: Želim da pošaljem jasan signal! FOTO
Foto: EPA / Clemens Bilan

ukrajinska kriza

BERBOK SA PANCIROM I ŠLEMOM U POSETI UKRAJINI: Želim da pošaljem jasan signal! FOTO

Planeta -

Ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok nastavila je danas dvodnevne diplomatske aktivnosti u Ukrajini i zajedno sa ukrajinskim vojnicima posetila je tzv. liniju kontakta u blizini Mariupolja na jugoistoku Ukrajine.

Sa šlemom i pancirom, Berbok je zajedno sa komandantom ukrajinske vojske i pripadnicima ove vojne organizacije obišla mesto Širokino gde se, kako prenose mediji, uverila u razmere sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista od 2014. godine.

S kacigom na glavi i zaštitnim prslukom boravila je u Donbasu gde joj je, na samom frontu, jedan komandant ukrajinskih snaga pojasnio kakva je aktuelna situacija na terenu.

"Ovde se radi o veoma depresivnim osećajima i veoma depresivnim slikama. Možete osetiti šta se ovde dogodilo pre mnogo godina. Ljudi su izgubili sve što su imali. Dečije igračke su još uvek na putu, a mesto svedoči činjenici da se usred Evrope vodi rat", rekla je Berbok.

Ministarka je tokom posete još jednom naglasila kako se sukob Ukrajine i Rusije može rešiti samo diplomatskim putem i da su njene aktivnosti u Kijevu upravo usmerene u tom smeru.

"Želim da pošaljem jasan signal. Mi zajedno, kao Evropljanke i Evropljani, ne okrećemo glave. Mi nećemo zaboraviti ljude o čijim se sudbinama radi u ovom konfliktu. Mi stojimo na strani Ukrajine", poručila je šefica nemačke diplomatije.

Berbok se u ponedeljak u Kijevu sastala s predstavnicima ukrajinske vlade i na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom ponovo naglasila da Nemačka podržava tu bivšu sovjetsku republiku.

U Donbasu je, prema procenama Ujedinjenih nacija, od 2014. u borbama poginulo više od 14.000 ljudi. Mirovni sporazum iz Minska se ne sprovodi u praksi. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da ona druga strana krši taj sporazum.

Nemačka šefica diplomatije Berbok u Ukrajini se sastala i sa predstavnicima posmatračke misije OEBS. To je, sa oko 1.300 ljudi, trenutno najveća misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Starom kontinentu.

U misiji su aktivne 44 države, a među njima je i više od 40 nemačkih državljana.

Na rasporedu Analene Berbok u Ukrajini bio je i susret s članovima nevladine organizacije „Berehinja“ u Mariupolju, koja od 2015. pomaže ženama koje su pobegle iz ratnog područja, odnosno žive u blizini fronta

Tokom posete liniji kontakta, Berbok je razgovarala i sa prvom zamenicom ministra spoljnih poslova Ukrajine koja se zahvalila nemačkoj ministarki na poseti i na svemu što Nemačka u ovom trenutku čini za Ukrajinu.

"Zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok posetila sam Širokino. Nekadašnje primorsko selo izgleda apokaliptično u 21. veku. Ovako izgleda ruska agresija na Ukrajinu. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci i pomoći u odvraćanju Rusije od dalje eskalacije", rekla je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džaparova.

Kurir.rs/Klix.ba/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track