POSLE BAJDENOVIH PRETNJI OGLASILA SE MOSKVA Severni tok 2 je potrebniji Evropi, mi ćemo naći kupca za gas i ako gasovod ne proradi
Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

POSLE BAJDENOVIH PRETNJI OGLASILA SE MOSKVA Severni tok 2 je potrebniji Evropi, mi ćemo naći kupca za gas i ako gasovod ne proradi

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden zapretio je da gasovod Severni tok 2 neće biti pušten u rad ako Rusija ne odustane od planova da napadne Ukrajinu. Posle nekoliko dana oglasila se Moskva-

Pod pretpostavkom da gasovod Severni tok 2 ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce za taj gas, rekao je RIA novostima stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

Bajden je posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom zaretio da gasovod koji ruski gas treba da dovede u Evropu, pre svega Nemačku, neće biti pušten u rad ako Rusija napadne Ukrajinu. Moskva uporno demantuje tvrdnje Zapada da priprema invaziju, a Šolc se nije pridružio Bajdenovoj pretnji.

Odgovarajući na tu izjavu, Čižov je rekao da je pokretanje Severnog toka 2 "potrebno prvenstveno evropskim potrošačima, a ne čak i samoj Rusiji".

"Naći ćemo gde i kako da prodamo gas, ako hipotetično zamislimo da neće biti Severnog toka 2", rekao je Čižov.

Ranije je izjavio da Rusija, odnosno Gasprom, nije dužna da poveća izvoz gasa u EU i napomenuo da Moskva već isporučuje dodatne količine, iako ne u meri u kojoj to želi Brisel.

Severni tok 2 je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje. Iako je polaganje cevi zavšeno, gasovod ne može da proradi bez sertifikacije koja je obustavljena.

Kada nemački regulator donese nacrt odluke o sertifikaciji, biće potrebno mišljenje Evropske komisije koja će svoj zaključak doneti posle konsultacija sa Ukrajinom, preko koje trenutno ruski gas stiže u Evropu i koja će ovim gasovodom biti skrajnuta.

U međuvremenu, cene gasa na evropskom tržištu višestruko su porasle u odnosu na prošlogodišnje. Vlasti evropskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu. Rusi, s druge strane, kažu da su Briselu nudili nastavak saradnje u vidu dugoročnih ugovora, ali je Evropska komisija insistirala na tržišnim cenama, što je dovelo do krize.

Gasprom je u utorak objavio da je cena njegovog gasa u decembru iznosila 517,8 dolara, u odnosu na 156,6 dolara u decembru 2020. Prosečna cena za celu prošlu godinu bila je 272,8 dolara.

Te cene višestruko su niže od berzovnih. Tako je 21. decembra prošle godine cena gasa na berzama u Evropi prvi put u istoriji premašila 2000 dolara za hiljadu kubnih metara, na talasu hladnog vremena i nenormalno niskih rezervi u evropskim podzemnim skladištima.

Cena se potom korigovala, zahvaljujući otopljenju, pojačanoj proizvodnji struje iz vetroelektrana i povećanog broja tankera koji prevoze prirodni gas LNG iz SAD u Evropu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track