IGRA MOĆI ILI PARANOJA Kakva tajna se krije iza Putinovog belog masivnog stola? FOTO
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

rusija

IGRA MOĆI ILI PARANOJA Kakva tajna se krije iza Putinovog belog masivnog stola? FOTO

Planeta -

Za one na vrhu, dekor i nameštaj mogu biti alati za impresioniranje, šarmiranje i zastrašivanje.

Zastrašujuće sedište moći u Igri prestola je visoka gvozdena stolica, iskovana od otopljenih mačeva poraženih neprijatelja. U seriji o Džejmsu Bondu, zlikovci su poznati po tome što su svoje sedište ukrašavali akvarijumima za ajkule.

U stvarnom životu, međutim, postoji Vladimir Putin i njegov zbunjujuće masivni beli sto, piše Gardijan.

Ruski lider je počeo da organizuje sastanke jedan na jedan sa stranim zvaničnicima za ogromnim ovalnim stolom, dugačkim otprilike pet metara i koji drže tri debela stuba.

U sredini leži jedan cvetni aranžman. Nije usamljen među svetskim liderima kada je u pitanju upadljiv nameštaj. Lider Severne Koreje, Kim Džong-un, ima dovoljno polica za knjige da parira maloj biblioteci.

A tokom pandemije, kineski lider Si Đinping počeo je da vodi video pozive ispred impozantne slike Kineskog zida.

Bivši libijski predsedik Moamer Gadafi održavao je sastanke sa drugim liderima u velikom i šarenom šatoru, možda kao trik da ih pridobije nagoveštajima svog skromnog beduinskog porekla.

Gadafi je putovao svetom sa svojim šatorom i razapeo ga je u nekoliko gradova, uključujući park Vila Dorija Pamfili u Rimu i imanje Donalda Trampa u predgrađu Njujorka.

Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad takođe je imao impresivnu kancelariju sa impozantno velikim radnim stolom, iako je tu možda bilo iz drugih razloga – kaže se da je ispod njega popodne dremao.

Ali koja poruka se krije iza Putinovog stola, ako postoji?

U ponedeljak je ugostio lidera Francuske Emanuela Makrona na tronožnom kolosu. Francuski predsednik je doleteo u Moskvu obećavajući ''intenzivan'' razgovor sa Putinom, gde je rekao da će tražiti ''istorijsko rešenje'' za predstojeću opasnost od rata između Rusije i Ukrajine.

Ipak, posle pet sati razgovora za belim stolom, Makron nije uspeo da izvuče bilo kakve javne ustupke od Putina. Pojavile su se spekulacije da je sto bio demonstracija moći za ''pokoravanje'' Makrona.

Međutim, takođe je moguće da mega-sto uopšte nemam nikakvu političku poruku, ili ako postoji, to je od sekundarnog značaja za Putinov primarni cilj: držanja distance zbog Kovida.

Ranije ovog meseca, Putin je za istim stolom ugostio mađarskog premijera Viktora Orbana. U to vreme, poruka koju je Moskva želela da prikaže bila je o bliskim i prijateljskim vezama između dvojice lidera, čak i ako su sedeli na velikoj razdaljini.

Veoma sličan sto se takođe pojavio pre pandemije, ali za njim je sedelo nekoliko ljudi.

Danas Putin očigledno koristi sto za društveno distanciranje od stranih lidera, kao što to čini na konferencijama za štampu gde su njihovi podijumi neobično udaljeni.

Ovaj 69-godišnji predsednik je veoma, kako piše Gardijan, paranoičan u vezi sa Kovidom 19 i uglavnom je ostao u izolovanoj čauri tokom pandemije, preduzimajući mere daleko veće od svojih kolega iz drugih zemalja.

Kremlj i dalje zahteva da oni koji se sastanu sa Putinom budu u karantinu dve nedelje uprkos tvrdnjama da se ruski lider vakcinisao.

Da ove tvrdnje nisu prenaglašene, pokazuje i podatak da su direktor i glavni finansijer Velikog muzeja u Moskvi bili dve nedelje u karantinu, pre nego što su na dan otvaranja ustanove na kratko kroz nju prošetali sa Putinom.

Međutim, postoji jedna osoba sa kojom se Putin zbližio, uprkos zabrinutosti za Kovid.

0660376549, Si Đinping, Vladimir Putin
foto: Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia

Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, on i Si Đinping stali su zajedno pred kamere, a između njih nije bilo distance, što je prikazano kao simbol njihovog moćnog saveza, baš u trenutku kada rastu tenzije sa Zapadom.

Ipak, za njihov sedeći sastanak, kineski zvaničnici su dogovorili da se postavi izuzetno veliki tamni drveni sto – čak i veći od Putinovog.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja