OFANZIVA BRITANIJE Tras u Moskvi sa Lavrovom, Džonson sa gen-sek NATO o Ukrajini: Ovo je najopasniji trenutak za bezbednost Evrope
Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

pretnje i ucene

OFANZIVA BRITANIJE Tras u Moskvi sa Lavrovom, Džonson sa gen-sek NATO o Ukrajini: Ovo je najopasniji trenutak za bezbednost Evrope

Planeta -

Britanska šefica diplomatije Liz Tras danas je stigla u Moskvu na razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, dok je premijer UK Boris Džonson u Briselu gde o situaciji u Ukrajini razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je na početku razgovora pozdravio ponudu Britanije za slanjem vojske, brodova i aviona na istočnu granicu EU, upozorivši da je ovo opasan trenutak za evropsku bezbednost.

On je rekao i da je veliki broj ruskih vojnika nagomilan na granici sa Ukrajinom i da je samo pitanje vremena kada će do napada doći.

"Ovo je opasan trenutak za evropsku bezbednost. Broj ruskih vojnika raste, a vremena za upozorenje na napad je sve manje", izjavio je Stoltenberg.

"NATO nije pretnja Rusiji, ali moramo biti spremni na najgore dok smo u isto vreme čvrsto posvećeni pronalasku političkog rešenja", dodao je prvi čovek NATO-a.

Stoltenberg je otkrio i da je jutros pisao Lavrovu pozvavši ga još jednom na pronalaženje diplomatskog rešenja ukrajinske krize. On je navodno u pismu naveo da je NATO spreman da sasluša ruske stavove i razmotri načine osnaživanja fundamentalnih principa evropske bezbednosti.

Stoltenberg je upozorio da Rusija ima "jasan izbor" i da može da izabere ili diplomatsko rešenje krize ili sukob zbog kog će "platiti visoku cenu". Ta cena se, prema njegovim rečima, sastoji od ekonomskih sankcija, povećanog prisustva NATO na istoku EU i slanja vojne pomoći Ukrajincima.

Džonson je sa druge strane ocenio da je ovo "verovatno najopasniji trenutak" za bezbednost Evrope poslednjih decenija. Džonson je, međutim, umereni optimista i misli da Moskva još nije donela odluku da napadne svog suseda ali je upozorio da to ne znači da nešto katastrofalno ne može da se desi.

Evropa je saglasna da uvede sankcije Rusiji i što su te sankcije oštrije to je veća šansa da oni odustanu od "iracionalne odluke", rekao je britanski premijer.

Džonson je naglasio da je NATO posvećen kolektivnoj bezbednosti i da je posle pada Berlinskog zida narod Evrope jasno stavio do znanja da žele da budu slobodni i bezbedni. "Moramo se usprotiviti povratku onih dana kada je o sudbini nacija odlučivala šačica velikih sila", rekao je on.

Džonson je naglasio da je Britanija spremna na razgovore, ali i da se vojno i ekonomski sprema i na moguću konfrontaciju. "O nekim stvarima se ne može pregovarati. NATO mora da zadrži politiku otvorenih vrata za sve", rekao je on aludirajući na zahtev Kremlja da Ukrajina ne postane članica NATO.

Rat će biti apsolutna katastrofa, ocenio je Džonson i pozvao Ruse da razmisle o tome i da li je "pametno slati ruske vojnike da umiru u tom ratu". Džonson je takođe nagovestio da je Britanija spremna da vojno podrži Ukrajinu, slanjem oružja i municije u slučaju ruskog napada.

Liz Tras
foto: Profimedia

U međuvremenu u Moksvi, Lavrov je rekao novinarima da je raspoređivanje ruskih snaga na ruskoj teritoriji "izazvalo mnogo histerije na Zapadu" i ponovio da Moskva ne planira napad na svog suseda i da su to uzalud pokušavali da objasne. "Ili naši sagovornici nisu svesni ove činjenice ili je namerno ignorišu", rekao je on.

"Ideološki pristupi, ultimatumi i pretnje ne vode ničemu", rekao je Lavrov,i izrazio žaljenje što "mnogi od naših zapadnih kolega imaju strast za takvom vrstom komunikacije".

Rusija želi precizne odgovore na naše bezbednosa pitanja, a ne samo reči i nadam se da će današnji razgovori sa britanskim kolegama pomoći da Zapad shvati koliko su ta pitanja važna Moskvi, rekao je Lavrov.

On je ocenio i da su odnosi Britanije i Rusije na najnižem nivou poslednjih godina ali da Moskva nije kriva za to.

Ako London želi da poboljša odnose s Moskvom, "naravno da ćemo odgovoriti na isti način, jer ne možemo biti zadovoljni međusobnim odnosima koji su na najnižim nivoima", rekao je Lavrov.

Ali, "odnosi se mogu normalizovati samo putem dijaloga uz međusobno uvažavanje i na ravnopravnoj osnovi (...) kako bi se pronašla rešenja koja bi bila međusobno prihvatljiva", naglasio je on.

Sa druge strane, Tras je rekla da "agresija" Rusije prema Ukrajini "ozbiljno potkopava" položaj i imidž Rusije u svetu. Ona je upozorila da konflikt ne vodi ničemu i pozvala Moskvu da krene "alternativnim putem".

"Rusija ima izbor koji može da rezultira boljom budućnošću za Evropu, Rusiju i ruski narod", rekla je ona novinarima. "Rusija još uvek ima vremena da okonča agresiju i krene diplomatskim putem", rekla je Tras.

Sa druge strane, ako Rusija ne krene tim putem "NATO je jasno stavio do znanja da će biti teških posledica po Rusiju, Ukrajinu i celu Evropu", dodala je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja