NE ŽELE DA BUDU NOVA KANADA: Pariska policija zabranila okupljanje kamiondžija, preti privođenjima i kaznama
Foto: Twitter video prtscr / Apolline Matin

pandemija i posledice

NE ŽELE DA BUDU NOVA KANADA: Pariska policija zabranila okupljanje kamiondžija, preti privođenjima i kaznama

Planeta -

Pariska policija zabranila je francuski "Konvoj slobode".

Pariska policija saopštila je danas da će zabraniti protest “Konvoj slobode” u francuskom glavnom gradu od 11. do 14. februara koji je inspiriran prostestima kanadskih kamiondžija protiv epidemioloških mera uvedenih zbog koronavirusa.

Demonstranti su u sredu krenuli sa juga Francuske u takozvanom “Konvoju slobode” prema Parizu gde su planirali da traže kraj epidemioloških mera. Organizatori su rekli da će od petka uveče "blokirati prestolnicu".

"Biće uvedene posebne mere (...) koje će sprečiti blokadu puteva, kažnjavati i privoditi prekršitelje ove zabrane", navodi se u saopštenjuprefekture.

Oko 200 demonstranata skupilo se na parkiralištu u Nici, na francuskoj sredozemnoj obali, od kojih su mnogi izneli kanadske zastave u znak podrške vozačima kamiona u Kanadi, koji prtestuju protiv tamošnjih mera.

Francuski konvoj trebalo bi u petak da stigne u Pariz, a neki pozivaju da se potom krene prema Briselu kako bi se u evropskoj prestolnici u ponedeljak postiglo "evropsko usklađivanje".

"Organizator zabranjenih demonstracija može biti kažnjen sa do šest meseci zatvora i 7500 evra", upozoravaju francuske vlasti i dodaju da su kazne predviđene i za učesnike protesta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja