NAPAD SVE IZVESNIJI, SPREMAMO SE ZA NAJGORE: NATO poručio Rusiji da mora da bira između diplomatskog rešenja ili sankcija
Foto: Daniel Leal / PA Images / Profimedia

ukrajinska kriza

NAPAD SVE IZVESNIJI, SPREMAMO SE ZA NAJGORE: NATO poručio Rusiji da mora da bira između diplomatskog rešenja ili sankcija

Planeta -


Rusija mora da bira između diplomatskog rešenja krize oko Ukrajine ili suočavanja sa ekonomskim sankcijama, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ovo su opasna vremena za evropsku bezbednost", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom. "Broj ruskih vojnika se povećava. Mogući napad sve je izvjesniji", rekao je on i upozorio Mokskvu:

"Rusija ima izbor: mogu da izaberu diplomatsko rešenje, ali ako izaberu konfrontaciju, platiće visoku cenu" u vidu sankcija i pojačanog prisustva snaga NATO-a na istočnom krilu.

Stoltenberg je iz Brisela poručio da "NATO nije pretnja Rusiji, ali moramo biti spremni za najgore, istovremeno verujući u političko rešenje".

Britanski premijer ocenio je da je ukrajinska kriza najopasniji trenutak po bezbednost Evrope poslednjih decenija.

"Iskreno ne verujem da je odluka već doneta (u Moskvi). Ali to ne znači da je nemoguće da se dogodi nešto zaista katastrofalno vrlo brzo", istakao je Džonson.

Džonson je procenio da trenutno ukrajinska vojska broji 200.000 vojnika.

"Želim samo da naglasim da bi bila apsolutna katastrofa ako bi došlo do rata na ukrajinskom tlu, kao i da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića," upozorio je britanski premijer.

On je poručio da ljudi u Rusiji moraju da razmišljaju i o tome da li je razumno da se, kako je naveo, troši krv ruskih vojnika u ratu, za koji on kaže da bi bio katastrofalan.

Džonson je posle razgovora u Briselu optutovao u Poljsku a njegova ministarka spoljnih poslova je u Moskvi, gde se sastala sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track