KAO GLUV SA NEMIM Lavrov razočaran razgovorom, Trasova ponovila da Severni tok 2 neće biti pušten u slučaju invazije na Ukrajinu
Foto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia

ona o ploču, on o klin

KAO GLUV SA NEMIM Lavrov razočaran razgovorom, Trasova ponovila da Severni tok 2 neće biti pušten u slučaju invazije na Ukrajinu

Planeta -

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa britanskom koleginicom Liz Tras o situaciji u Ukrajini.

Lavrov je na konferenciji za štampu okarakterisao sastanak sa britanskom koleginicom kao razgovor nemog sa gluvim.

-Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo. U najmanju ruku, naša najdetaljnija objašnjenja pala su na nepripremljeno tlo, otprilike kao što kažu da Rusija čeka da se zemlja zaledi i postane kao kamen kako bi tenkovi mirno prešli na ukrajinsku teritoriju. Čini mi se da su i naše britanske kolege danas imale isto takvo tlo sa kojeg su se brojne činjenice odbijale, rekao je ruski ministar.

Za Moskvu je nejasna zabrinutost Zapada povodom vojnih vežbi i pomeranja ruskih snaga na sopstvenoj teritoriji.

-Mi ne želimo nikome da pretimo, pogledajte izjave, nigde nije bilo ni jedne pretnje. Nama prete, podsetio je on.

Prema rečima Lavrova, Rusija i Velika Britanija različito tumače Minske sporazume. Kako je naveo, "našim zapadnim kolegama je Zelenski, izgleda potreban kao instrument, kako bi Rusiju izbacivali iz ravnoteže".

-Predsednik Zelenski poziva da se ne paniči, ali, očigledno je našim zapadnim kolegama potreban predsednik Zelenski samo kao instrument kako bi se Rusija izbacivala iz ravnoteže i nikog ne interesuje šta on tamo mislim i kakve negativne posledice sve to ima za Ukrajinu, ukrajinsku ekonomiju, ukrajinski budžet, kako investicije beže iz Ukrajine zbog svih tih jadikovanja, skrenuo je pažnju šef ruskog MIP-a.

Britanska ministarka je, sa svoje strane, istakla da Rusija ima izbor ili da sarađuje sa NATO-om ili da nastavi sa povećanjem broja svojih trupa na granici sa Ukrajinom.

-Smatram da Rusija ima jasan izbor: Rusija može ići diplomatskim putem, sarađivati sa NATO-om kako bi osigurala evropsku bezbednost ili da nastavi put koji mi vidimo – povećanje broja snaga na grancii sa Ukrajinom, što predstavlja pretnju, rekla je Trasova.

Ona je ponovila da "Severni tok 2" neće biti pušten u rad u slučaju "invazije" Rusije na Ukrajinu.

Rusima govore da nemaju šta da rade na Balkanu, dok SAD šalju specijalnog izaslanika u BiH

Lavrov je izjavio da zapadne kolege selektivno tumače obaveze u okviru OEBS-a o nedeljivosti bezbednosti, između ostalog i kada se radi o nedopustivosti uspostavljanja sfera uticaja na evropskom prostoru.

-Danas smo naveli brojne primere kako takve sfere uticaja proizvoljno uspostavljaju i NATO zemlje i Evropska unija koja, na primer, kaže da Rusi nemaju šta da rade na Balkanu, kao ni u Africi, dok SAD čak imenuju specijalnog izaslanika koji će se baviti reformom izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Zar to nije sfera uticaja, namera SAD da rukovode svim procesima na Balkanu? Po mom mišljenju, to je očigledna činjenica, rekao je Lavrov.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track