EU POSLALA ZAJEDNIČKI ODGOVOR RUSIJI Lavrov: To znači prekid dijaloga!
Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIn

ukrajinska kriza

EU POSLALA ZAJEDNIČKI ODGOVOR RUSIJI Lavrov: To znači prekid dijaloga!

Planeta -

Evropska unija odgovorila je danas, u ime svih 27 zemalja članica, na predlog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o principu "nedeljivosti bezbednosti".

Lavrov je ranije danas rekao da će zajednički odgovor iz EU na njegov predlog upućen krajem januara na adrese svih 27 zemalja članica dovesti do prekida dijaloga.

EU diplomate rekle su Rojtersu da su pisma koja je Lavrov poslao doživljena kao pokušaj da se podeli blok gde različite države imaju različite stavove i naklonosti prema Moskvi. EU razmatra uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije u slučaju da dođe do sukoba u Ukrajini.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov primio je, u ime šefova diplomatija 27 zemalja članica, odgovor EU na poruku Lavrova na temu "nedeljivosti bezbednosti", objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.

"Umesto da od svake države (članice) pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe s ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pred razgovore sa šeficom britanske diplomatije Liz Tras.

Šef diplomatije EU, Žozef Borelj je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su članice Unije dobile od Lavrova. To je, rekao je portparol Komisije, dogovoreno na nivou Unije.

"Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prekid gomilanja vojnih snaga u i oko Ukrajine i Belorusije", poručio je ovim povodom Borelj na Tviteru.

Sadržaj pisama nije objavljen ali se u diplomatskim izvorima u Briselu navodi da je Rusija izrazila zabrinutost zbog bezbednosne situacije na svojim zapadnim granicama, dok je EU ponovila svoju zabinutost zbog trenutne situacije i pozvala na diplomatsko rešenje krize.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track