OBJAVLJENA KARTA SVIH NATO SNAGA U EVROPI: Spemni smo! Ruska invazija na Ukrajinu je sve izvesnija FOTO
Foto: Printscreen/NATO

ukrajinska kriza

OBJAVLJENA KARTA SVIH NATO SNAGA U EVROPI: Spemni smo! Ruska invazija na Ukrajinu je sve izvesnija FOTO

Planeta -

Pretnja od ruske invazije na Ukrajinu stavila je naglasak na spremnost vojnih snaga Sjedinjenih Država i NATO-a širom istočne Evrope, koja su decenijama delovale kao tampon između Rusije i Zapada.

NATO ima četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, koje deluju na rotacionoj osnovi. Svaki od njih vodi po jedna članica - Velika Britanija, Kanada, Nemačka ili SAD, a sadrži trupe iz nekoliko zemalja članica. Alijansa je prošlog meseca saopštila da su sve četiri grupe "snažne i spremne za borbu“, prenosi CNN.

NATO, karta
foto: Printscreen/NATO

Oko 12.000 vojnika NATO i SAD čine prvu liniju odbrane u istočnoj Evorpi. NATO ima 22 bojna aviona u tom regionu i centar za balističke projektile u Rumuniji, dok se jedan gradi u Poljskoj.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe je rekao da je spreman da brzo dodatno pojača to prisustvo slanjem dodatnih snaga i resursa u to područje.

U raspoređivanju snaga NATO učestvuju i američke trupe. SAD ima svoje baze u Litvaniji i Rumuniji, zajedno sa nekoliko u Poljskoj. Predsednik Džo Bajden je prošle nedelje formalno odobrio raspoređivanje još 3.000 američkih vojnika u Poljskoj, Nemačkoj i Rumuniji, uz još 8.500 ljudi u pojačanoj pripravnosti.

NATO nema trupe u Ukrajini, a nisu najavljeni ni planovi za slanje trupa iz alijanse u zemlju. Ali, iako Ukrajina nije članica NATO-a, Alijansa daje Kijevu savete na strateškom nivou i opisuje taj odnos kao "jedno od najsadržajnijih partnerstava NATO-a“.

Ostala sredstva kojima NATO raspolaže u regionu uključuju raketni odbrambeni sistem u Rumuniji, dizajniran da "otkriva, prati, angažuje i uništava“ balističke rakete u atmosferi. Sličan objekat u Poljskoj trebalo bi da počne sa radom ove godine.

Sa druge strane, Moskva je od novembra nagomilala više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom zbog čega Zapad strahuje od ruske invazije na zemlju. Ruska i beloruska vojska započele su danas zajedničke vojne vežbe u Belorusiji koje bi trebalo da traju 10 dana.

"Cilj vježbi je pripremiti zaustavljanje i odbacivanje spoljne agresije, u okviru obrambene akcije", objavilo je rusko ministarstvo odbrane i preciziralo da se manevri odvijaju na pet vojnih poligona, četiri vazduhoplovne baze i "različitim mestima" u Belorusiji, posebno u regiji Brest, koja se graniči sa Ukrajinom.

Dve vojske nisu precizirale broj vojnika koji učestvuju u učestvuju u manevrima, ali Zapad procenjuje da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Belorusiji u okviru vežbi. Zapad i Kijev na te vežbe gledaju kao na provokaciju i pritisak u jeku tenzija.

U međuvremenu, Stoltenberg je danas upozorio da je mogući ruski napad na Ukrajinu sve bezbedniji. "Ovo su opasna vremena za evropsku bezbednost. Broj ruskih vojnika se povećava. Mogući napad sve je izvesniji", rekao je on i dodao da "NATO nije pretnja Rusiji, ali moramo biti spremni za najgore, istovremeno verujući u političko rešenje".

Sa druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da su pretnje Zapada Rusiji "kontraproduktivne".

"Ideološki pristupi, ultimatumi i prijetnje ne vode ničemu", rekao je Lavrov na sastanku sa britanskom koleginicom Liz Trus i izrazio žaljenje što "mnogi od naših zapadnih kolega imaju strast za takvom vrstom komunikacije".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track