DOLIVANJE ULJA NA VATRU! NATO opet upozorava da je opasnost od rata u Evropi stvarna, Kremlj: Samo doprinosite rastu napetosti
Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

DOLIVANJE ULJA NA VATRU! NATO opet upozorava da je opasnost od rata u Evropi stvarna, Kremlj: Samo doprinosite rastu napetosti

Planeta -

NATO ponovo upozorio na opasnost od ruske invazije, Kremlj ponovio: Dolivate ulje na vatru!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovno je u petak upozorio na "stvarnu opasnost novog oružanog sukoba" u Evropi, tokom posete vojnoj bazi u Rumuniji.

"Broj ruskih vojnika raste, a rokovi za upozorenje su sve kraći", rekao je Stoltenberg u bazi Mihail Kogalničeanu, na jugoistoku zemlje, blizu Crnog mora dok zapadne zemlje optužuju Moskvu da priprema vojnu agresiju na Ukrajinu.

Mogući su i drugi scenariji, osim invazije na Ukrajinu, dodao je, spomenuvši "pokušaje rušenja vlade u Kijevu i hibridne hakerske napade".

"Istovremeno, mi nastavljamo da pozivamo Rusiju na smirivanje napetosti i na učestvovanje u političkom dijalogu sa NATO", dodao je Stoltenberg.

On je rekao i da je NATO zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga i "preteće retorike" i istakao "jedinstvo" zemalja saveznica i njihovu odlučnost da reaguju u slučaju invazije.

"Zbog toga je prisustvo NATO snaga u Rumuniji toliko važno", rekao je Stoltenberg. "Prolazimo najtežu krizu od pada 'Gvozdene zavese'", rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis, osudivši "rusku strategiju zastrašivanja".

Više desetina američkih oklopnih transportera stiglo je u proteklih 36 sati iz Nemačke, gde su bili stacionirani, u rumunsku vojnu bazu Mihail Kogalničeanu.

Takvo razmeštanje samo "doliva ulje na vatru" i "doprinosi rastu napetosti", rekao je ruski ambasador u Bukureštu Valerij Kuzmin. Posle te izjave pozvan je u rumunsko ministarstvo spoljnih poslova.

Rumunija, članica Sjevernoatlantskog saveza od 2004. godine, primila je već 900 američkih, 140 italijanskih i 250 poljskih vojnika.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track