AMERIČKI F-16 STIŽU U RUMUNIJU: U Špangdalem stiglo naređenje: Htino prebaziranje u bazu Fetešti!
Foto: Printscreen

Napetost na istoku evrope

AMERIČKI F-16 STIŽU U RUMUNIJU: U Špangdalem stiglo naređenje: Htino prebaziranje u bazu Fetešti!

Planeta -

Borbeni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva F-16 biće prebačeni u vazduhoplovnu bazu Fetešti u Rumuniji kako bi se poboljšali kapaciteti NATO u obavljanju akcija "Er polisinga". Američki lovci če se tako pridružiti italijanskim lovcima, koji su već raspoređeni u Rumuniji.

F-16 koji se prebacuju u Rumuniju pripadaju 52. borbenoj eskadrili koja se nalazi u bazi Špangdalem. Takođe Amerikancima i Italijanima pridružiće se i nemački brobeni javioni Jurofajter, koji će leteliti iz baze Fetešti.

Kako je saopštila komanda američkih i evropskih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, ove snage će zajdnički vršiti misije kontrole nad Crnim morem, kao učestvovaće u jačanju kapaciteta alijanse i regionalne bezbednosti, koja je pormećena nagomilavanjem ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Takođe navedeno je da će američki F-16 sa savezničkim letelicama obaviti niz vežbi u vazduhu kao bi se ojačala interoperabilnost i poboljšala komunikacija neophodna za izvođenje multinacionalnih vazduhoplovnih operacija.

„Avioni F-16 će ​​značajno poboljšati položaj NATO-a odvraćanja u jugoistočnom regionu NATO-a i obezbediti dodatni odziv za pojačanu misiju er polisinga“, rekao je general-potpukovnik Paskal Delers, zamenik komandanta Savezničke vazdušne komande.

„Savezničke vazduhoplovne snage stoje uz rame uz rame kako bi obezbedili snažnu kolektivnu odbranu i pružili stalnu budnost širom vazdušnog prostora NATO-a.”

U.S. borbene jedinice će takođe podržati NATO misiju poboljšane vazdušne

Od 2014. godine, NATO alijansa sprovodi mere obezbeđenja sa ciljem da obezbedi regionalnu stabilnost i uveri saveznike nakon ruske aneksije Krima. Jedno sredstvo u ovom skupu mera je koncept eAP-a, koji pokazuje solidarnost NATO-a, kolektivnu rešenost i njegovu sposobnost da se prilagodi i poveća svoje odbrambene misije i stav odvraćanja kao odgovor na bezbednosnu situaciju koja se razvija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track