AMERIČKE I NATO TRUPE NA ISTOKU EVROPE: Padobranci stižu u Nemačku i Poljsku, a motorizovana pešadija u komšiluk Srbije!
Foto: Printscreen Twitter

Strah od rusije

AMERIČKE I NATO TRUPE NA ISTOKU EVROPE: Padobranci stižu u Nemačku i Poljsku, a motorizovana pešadija u komšiluk Srbije!

Planeta -

Dan pošto je američki predsednik Džo Bajden dao zeleno svetlo da prethodnica od 2.000 američkih vojnika krene put Evrope zbog naraslih tenzija i ruske vojske oko Ukrajine, pokrenuta je operacija prebacivanja snaga na zadate lokacije u Nemačkoj i Poljskoj.

Iz Baze Fort Breg u Severnoj Karolini u četvrtak uveče poleteo je prvi transportni avion C-17 Globmaster sa delom pripadnika 82. padobranske divizije, a u petak ujutro još nekoliko aviona. Glavno odredište je američka baza Ramštajn u Nemačkoj odakle će 1.700 pripadnika ove divizije koji predstavljaju bataljon snaga za brzo reagovanje krenuti put Poljske.

Inače od petka ujutro transportni avioni C-130 J Herkules prevoze opremu, a u nekim poljskim gradovima moguće je videti terence Hamvi i teška teretna vozila.

Poljska

Se smatra jednom od najvernijih američkih saveznica u NATO paktu. Zbog blizine ruske enklave Kalinjingrad i Baltika, Poljska je postala novi bastion smeštaja američkih vojnik snaga oko 5.000 pripadnika, kojima se sad pridružuje još 1.700 padobranaca. Te snage uključene su u protivraketnu odbranu NATO-a, i deluju kao deo četiri NATO borbene grupe. Američke snage u poljskoj poseduju komandu, na nivou divizije, oklopnu brigadu kopnene vojske koja se rotira na svakih šest meseci, a smeštena je u Pozanju, zatim jednice za podršku, operativna grupa vazduhoplovstva u Lasku, logistika koja broji 750 pripadnika, odred mornarice u Redžikovu, kao deo protivraketne odbrane i uglavnom su operateri radarskog sistema za rano oktrivanje AGEIS koji osmatra istok, sever i severo-istok Evrope. U Ožišu postoji operativna grupa jačine 850 vojnika, Oklopna konjička četa u Vilesku, 2. konjički putk koji je prebačen iz Nemačke na neodređeno vreme u Poljsku. Sada će se ovoj grupaciji pridružiti i bataljon od 1.700 padobranaca 82. padobranske divizije vojske SAD.

Nemačka

Transportnim avionima iz SAD, tačnije iz Fort Brega stiže i 300 pripadnika 18. vazdušno desantog korpusa koji će postati deo onog što je Pentagon nazvao „štab za zajedničku operativnu grupu“ koja će biti formirana. Ove snage su obučene i opremljene za različite misije odvraćanja agresije i umirivanja i odbrane naših saveznika tokom ovog perioda povećanog rizika. SAD ima više od 17.000 vojnika u Bavarskoj, glavnom čvorište u Nemačkoj. Većina snaga je inače bazirana oko velikih poligona u Grafenvoehru. Inače brojno stanje američkih snaga u Nemačkoj iznosi 35.000 pripadnika, stalnog sastava, dok u zavisnosti od vežbi on se povećava na broju od 56.000-60.000 vojnika, koliko sada iznosi u čitavoj Evropi.

Rumunija

U okviru novog rasporeda američkih vojnika iz Nemačke u Rumunije biće premešteno 1.000 vojnika 2. konjičkog puka sa sedištem u Vilseku u Nemačkoj. Radi se o kombinovanoj jednisti Stryker brigade combat team opremljene oklopnim vozilima točkašima Stryker 8x8, koji će se pridružiti trentinim 900 pripadnika američke vojske koji su već na redovnoj rotaciji u Rumuniji. Značajno uporište vojske SAD u Rumuniji je baza Deveselu u kojoj su postavljene tri baterije raketa presretača standard SM-3 i krstarećih raketa BGM-109G Tomahavk koji se lansiraju iz kopnenih lansera. Ova baza nalazi na 500 km od baze ruske flote u Crnom Moru i pod lupom drži južni deo Rusije. Osim baze Deveselu, Rumuni su SAD ustupili na korišćenje luku Konstancu i obližinji aerodrom " Kogalinačeu koji se koristi za patrole NATO avijacije nad Krimom. Vazduhoplovstvo SAD baziralo brbene dronove MQ-9 Reaper i približno 90 vazduhoplovaca u 71. vazduhoplovnoj bazi u Kampia Turzii, u Rumuniji, za obavljanje obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih misija kao podrška operacijama NATO-a. MQ-9 je deo 31. ekspedicione operativnu grupu Jedinica je potčinjena 31. lovačkoj eskadrili u vazduhoplovnoj bazi Avijano, Italija.

Pojačanja ostalih članica NATO na istoku Evrope

Velika Britanija

Prema planu koji je predstavio Boris Džonson jednice koje će biti raspoređene na istoku Evrope u cilju jačanja odbrane od ruske agresije su sledeće: 45 puk komandosa SBS kraljevskih marinaca, 26. kraljevski artiljerijski puk, trupe kraljevskih vezista, 47. Kraljevski artiljerijski puk, 6 teških transportnih helikoptera Činuk, Eskadrila RAF lovaca Tajfun, patrolni brod HMS Trent i razarač Tipe 45 HMS Diamond.

Ono što je za sad poznato radi se oko 1.200 pripadnika i radi se o specijalistima za planinsko ratovanje i delovanje u arktičkim predelima, 45 puka komandosa kraljevske mornarice, artiljerce iz 26. puka koji su naoružani sistemima MLRS. Među ovim jednicama se nalaze jednice za elektronsko i sajber ratovanje Kraljevskih vezista, medicinari, šet teških transportnih helikoptera, eksadrila borbenih aviona Tajfun i ratni brodovi koji će biti upućeni u Crno more.

Kanada

Ministarka odbrane Kanade Anita Anand saopštila je da i njena zemlja planira da pošalje vojsku u Evropu, pre svega u baltičke zemlje i u Poljsku.

Danska

Ova članica NATO nedavno je poslala četiri borbena aviona F-16 u Litvaniju kako bi podržala misiju NATO-a na Baltiku. Od ruske aneksije Krima 2014. godine, NATO je rasporedio između 4.000 i 5.000 vojnika u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja