(PROPAGANDNI) RAT? Zapadni obaveštajci: Invazija kreće u sredu! Rusi: Histerični ste, evakuišemo ambasadu u Kijevu!
Foto: AFP / AFP / Profimedia

'oće ili neće?

(PROPAGANDNI) RAT? Zapadni obaveštajci: Invazija kreće u sredu! Rusi: Histerični ste, evakuišemo ambasadu u Kijevu!

Planeta -

Da li će i kad Rusija napasti Ukrajinu ili ne, ostaje da se vidi.

Dok zapadni mediji prenose danas, pozivajući se na izveštaje američkih obaveštajaca, da će Vladimir Putin poslati vojsku na Ukrajinu u sredu, 16. februara, zvanični Kremlj to demantuje i kao odgovor na medijske naslove smanjuje brojno stanje osoblja svoje ambasade u Kijevu.

Rusija je počela da povlači deo zaposlenih u diplomatskim predstavništvima u Ukrajini, zbog straha od "provokacija" ukrajinskih vlasti ili "trećih zemalja", saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"S obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev", objasnila je Zaharova.

Ruski mediji ranije su preneli da će Moskva delimično evakuisati osoblje svoje ambasade. Mnoge zapadne ambasade su preduzele slične mere, a neke zemlje među kojima SAD, Kanada i Australija pozivale su svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu.

Dok se diplomate evakuišu, rat nerava je u punom jeku. Nemački Špigl je, kako prenosi Dejli mejl, preneo da su CIA i Pentagon upoznati sa "izuzedno detaljnim" planom ruske invazije planiranim za 16. februar, o čemu je i predsednik Džo Bajden - koji će danas razgovarati sa Putinom - već razgovarao sa saveznicima iz NATO.

Navodno, Vašington razmatra objavljivanje ovog plana kako bi osujetili Ruse. Sa druge strane pojavile su se i spekulacije neimenovanih "insajdera" koji veruju da Vašington namerno pušta ovakve informacije sa ciljem da se Rusi obeshrabre.

Portal Politiko pak prenosi da britanski i evropski zvaničnici imaju nešto drugačije viđenje američkih obaveštajnih informacija i ne veruju da će do invazije uopšte doći.

U međuvremenu, Blumberg je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi invazija mogla krenuti i dan ranije, u utorak. Navodno, Putin će prvo bombardovati ciljee u Ukrajini, potom izvesti sajer napad i tek na kraju umarširati u zemlju.

Zaharova je juče osudila zapadne procene o invaziji odbacivši ih kao "histeriju".

"Histerija u Beloj kući govori više nego ikad. Anglosaksoncima je potreban rat. Po svaku cenu. Provokacije, dezinformacije i pretnje preferirana su metoda rešavanja vlastitih problema", navela je ona na Telegramu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track