UKRAJINA ODUSTAJE OD ČLANSTVA U NATO? Kijev traži izlaz iz krize, ambasador nagovestio da je moguće odustajanje od ulaska u Savez
Foto: Shutterstock

najbolji izlaz

UKRAJINA ODUSTAJE OD ČLANSTVA U NATO? Kijev traži izlaz iz krize, ambasador nagovestio da je moguće odustajanje od ulaska u Savez

Planeta -

Ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao je da Kijev traži "najbolji izlaz“ iz trenutne krize.

Ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko je nagovestio da bi Kijev mogao da odustane od svoje kandidature za članstvo u NATO kako bi sprečio sukob sa Rusijom, istovremeno priznavši da bi takav predlog bio u suprotnosti sa osnovnim zakonom njegove zemlje, piše Raša tudej.

Na pitanje novinara BBC Radija 5 da li bi njegova zemlja razmotrila da ne postane članica NATO kako bi sprečila rat, Pristajko je odgovorio: "Mogli bismo, naročito jer nam prete, ucenjuju nas i forsiraju da to uradimo".

Ambasador je rekao i da su neki predstavnici vojnog bloka takođe potegnli isto pitanje. "Znate, ponekad čujemo glasove iz NATO-a. ’Momci, možda, tako ćemo uspeti da izbegnemo...’“, rekao je ambasador, ućutavši usred rečenice.

Pristajko se potom požalio na činjenicu da Ukrajina trenutno nije deo nijednog vojnog saveza, za razliku od nekih drugih zemalja koje se graniče sa Rusijom. On je napomenuo da će Kijev ostati sam ako ova kriza preraste u vojni sukob.

"Opet ćemo ostati nezaštićeni, bez prijatelja, bez podrške, bez članstva u nekom savezu kada su svi, svi naši susedi već u organizaciji“, rekao je diplomata, misleći na Poljsku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Tursku.

On je naveo da status ovih zemalja kao država članica NATO-a "nije promenio bezbednost Rusije“ i insistirao je na tome da to neće promeniti ni "dodavanje" Ukrajine.

Na pitanje voditelja da pojasni svoju primedbu o članstvu u NATO, Pristajko je, kako se čini, potvrdio da bi Kijev mogao da preispita svoje težnje da se pridruži bloku, ali je priznao da je to "pomalo protivno" ustavu Ukrajine, koji od 2019. uključuje odredbu prema kojoj članstvo u NATO-u predstavlja strateški cilj vlade.

"Ono što pokušavam da kažem je da smo fleksibilni, da pokušavamo da pronađemo najbolji izlaz. Ako morate da napravite neke ozbiljne ustupke, to je nešto što bismo mogli da uradimo", zaključio je ambasador.

Moskva je u više navrata izrazila nezadovoljstvo zbog širenja NATO-a na istok i od Evrope je zatražila "bezbednosne garancije" da se Severnoatlantska alijansa neće širiti dalje na istok i da Ukrajina neće postati članica NATO.

Vašington i NATO su ranije odbacili ključne zahteve Rusije za pismenim garancijama da se vojni blok predvođen SAD neće širiti bliže svojoj granici, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da Kremlj nema „veto“ na kandidaturu Kijeva za NATO.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja