MIROVNA MISIJA OLAFA ŠOLCA: Nemački kancelar ide u Kijev i Moskvu u pokušaju da ublaži tenzije
Foto: Thomas Imo / AFP / Profimedia

DIJALOGOM DO REŠENJA

MIROVNA MISIJA OLAFA ŠOLCA: Nemački kancelar ide u Kijev i Moskvu u pokušaju da ublaži tenzije

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovaće danas u Kijev pre posete Moskvi u pokušaju da ublaži "veoma kritičnu" pretnju ruske invazije koja bi mogla da izazove najgoru krizu od Hladnog rata.

Šolc će se danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim a sutra će, u okviru diplomatskih napora za deeskalaciju krize kroz dijalog, o Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šolcov program putovanja ide obrnutim redosledom od onog koji je prošle nedelje napravio francuski predsednik Emanuel Makron u svom pokušaju da utiša ratne bubnjeve koji odjekuju istočnom Evropom.

Cilj putovanja je da nađemo način da obezbedimo mir u Evropi, rekao je Šolc novinarima uoči puta dodavši da rusko gomilanje vojske duž granice sa Ukrajinom predstavlja veoma, veoma ozbiljnu pretnju.

Nemački lider je poručio da Ukrajina može da računa na solidarnost Nemačke, naročito na finansijsku pomoć za stabilizaciju ekonomije.

Dok Zapad tvrdi da Rusija samo što nije napala Ukrajinu i licitira datumima, Moskva uporno naglašava da im invazija na suseda nije u planu, ali poručuje da bi mogla da preduzme neodređenu vojno-tehničku akciju ukoliko se ne ispune njeni bezbednosni zahtevi među kojima je, između ostalog, poziv NATO-u da nikada ne primi Ukrajinu u svoje članstvo i da povuče svoje snage iz istočne Evrope.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track