I DŽONSON KRENUO U MIROVNU MISIJU: Premijer UK planira blic turu po Evropi u pokušaju da spreči da kriza u Ukrajini preraste u rat
Foto: Shutterstock

kriza u ukrajini

I DŽONSON KRENUO U MIROVNU MISIJU: Premijer UK planira blic turu po Evropi u pokušaju da spreči da kriza u Ukrajini preraste u rat

Planeta -

Britanski premijer pokušaće da se prikaže kao mirotvorac tokom kratke turneje po Evropi.

Boris Džonson će ove nedelje predvoditi diplomatsku akciju u poslednjem trenutku u pokušaju da se spreči rat u Ukrajini. Narednih 48 sati za koje se kaže da će biti presudni, premijer će krenuti na turneju po Evropi dok se svet priprema za rusku invaziju.

Obaveštajni podaci pokazuju da trupe Vladimira Putina mogu da pređu granicu "u svakom trenutku“, najverovatnije već u sredu.

Džonson je sinoć upozorio da je kriza u istočnoj Evropi na "kritičnoj tački" i da će on i drugi saveznici naredne sate i dane provesti pokušavajući da povuku Rusiju "nazad sa ivice”.

Britanija je juče obećala "dalju ekonomsku podršku Ukrajini“ u trenutku kada je Moskva na granicu poslala više od 130.000 ruskih vojnika, prenose britanski mediji.

Sekretar odbrane Ben Volas prisustvovaće ove nedelje sastanku sa svojim kolegama iz NATO-a u Briselu kako bi pripremio odgovor bezbednosnog saveza na svaki napad na ukrajinski suverenitet.

Pentagon je dobio izveštaj američkih obaveštajaca sa detaljnim planom ruskog napada. Moskva će najpre pokrenuti salvu raketnih, sajber i bombaških napada ove srede, nakon čega će uslediti potpuna kopnena invazija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušao je da spusti loptu izrazivši sumnju u postojanje i tačnost američkih podataka. "Ako vi ili bilo ko drugi imate dodatne informacije o 100 posto sigurnoj ruskoj invaziji 16. februara, molim vas prosledite te informacije nama", poručio je Zelenski SAD.

Portparol Pentagona Džon Kirbi juče nije mogao da potvrdi izveštaje da američki obaveštajni podaci ukazuju na to da Rusija planira invaziju ove srede.

Iz Dauning strita je saopšteno da je premijer i dalje fokusiran na smirivanje krize i da svakodnevno prima obaveštajne izveštaje o sve većem gomilanju ruskih snaga.

Iz kancelarije premijera nije rečeno koje će prestonice Džonson podsetiti ali se očekuje da će turneja biti po nordijskim i baltičkim zemljama.

"Kriza na ukrajinskoj granici dostigla je kritičnu tačku. Sve informacije koje imamo sugerišu da bi Rusija u svakom trenutku mogla da planira invaziju na Ukrajinu", rekao je potrparol kabineta premijera i dodao: "To bi imalo katastrofalne posledice i za Ukrajinu i za Rusiju. Još uvek postoji prilika za deeskalaciju i diplomatiju, a premijer će nastaviti da neumorno radi zajedno sa našim saveznicima kako bi naterao Rusiju da se povuče sa ivice.'

Dok Džonson ide na mini turneju po Evropi, nemački kancelar Olaf Šolc pokušaće da upotrebi svoj uticaj u Kijevu i Moskvi i smiri situaciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track