UKRAJINSKI AMBASADOR IZAZVAO POMETNJU Prvo nagovestio da će odustati od članstva u NATO, sad promenio ploču: Nismo se razumeli!
Foto: Printscreen/BBC

izgubljeni u prevodu

UKRAJINSKI AMBASADOR IZAZVAO POMETNJU Prvo nagovestio da će odustati od članstva u NATO, sad promenio ploču: Nismo se razumeli!

Planeta -

Ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko izazvao je opštu pometnju rekavši da bi Kijev spreman da razmotri odustajanje od članstva u NATO kako bi se sprečio rat, da bi potom povukao to što je rekao.

Ubrzo pošto je šokirao međunarodne krugove, Pristajko je pojasnio svoju izjavu - koju su preneli svi svetski mediji - navevši da Ukrajina ipak neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi.

“Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav... Došlo je do nesporazuma”, izjavio je Pristajko povukavši tako svoju izjavu datu BBC Radiju 5.

"Mi trenutno nismo članica NATO-a i da bismo izbegli rat mi smo spremni na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima, ali to nema nikakve veze sa odustajanjem od NATO”, pojasnio je on.

Pristajko je dodao da je članstvo u NATO ustavna obaveza i da njihov ulazak u vojni savez zavisi od NATO.

Ukrjaina je zatražila sastanak sa Rusijom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju u narednih 48 sati kako bi razmotrili izlaz iz krize u kojoj su.

Rusija demantuje da planira napad na Ukrajinu ali neke zapadne zemlje na čelu sa SAD upozoravaju da bi Moskva mogla da napadne "u bilo kom trenutku".

Više od desetak zemalja, uključujući Srbiju, pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu a neke su povukle osoblje iz ambasada.

U poslednjem pokušaju pronalaženja diplomatskog rešenja, nemački kancelar Olaf Šolc zakazao je sastanke s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu u ponedeljak, a potom i sa Vladimirom Putinom u Moskvi u utorak.

"Ukrajina može biti sigurna da ćemo pokazati potrebnu solidarnost, kao što smo točinili i u prošlosti", rekao je Šolc pre odlaska.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Džonson planira da održi nove diplomatske razgovore širom Evrope kako bi Rusiju odvratio "sa ivice" rata.

Jednosatni razgovor američkog i ruskog lidera proteklog vikenda nije pomogao u ublažavanju napetosti naročito nakon što se oglasio Bajdenov savetnik za nacionalu bezbednost Džejk Saliven koji je rekao da bi invazija mogla da počne svakog trenutka.

Rusija pak tvrdi da je gomilanje trupa duž granice s Ukrajinom njena stvar i nešto što radi na svojoj teritoriji i da su američka upozorenja o neposrednoj invaziji "histerija koja je dosegla svoj vrhunac".

Čak je i Ukrajina pokušala da smiri situaciju, izrazivši sumnju u tačnost američkih obaveštajnih podataka o neminovnom napadu Rusije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track