BELGIJA DIGLA RAMPU ZA KONVOJ SLOBODE Tridsesetak vozila zaustavljeno pred Briselom: Nećemo da postanemo vaši taoci!
Foto: JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia

dalje neće moći

BELGIJA DIGLA RAMPU ZA KONVOJ SLOBODE Tridsesetak vozila zaustavljeno pred Briselom: Nećemo da postanemo vaši taoci!

Planeta -

Belgijske vlasti blokirale su tridesetak vozila koja su pokušala da uđu u Brisel u okviru takozvanog "konvoja slobode" protivnika protivepidemijskih ograničenja.

Belgijske vlasti zabranile su prostest inspiriran konvojima kamiondžija u Kanadi, a posle skupova tokom vikenda u Francuskoj, policija je bila raspoređena na nekoliko auto-puteva, kontrolišući tako prilaz Briselu.

"Za sada smo uočili 400 do 500 vozila, automobila, kampera, malih kombija. Tridesetak je blokirano, a ostali su se malo razišli", rekao je gradonačelnik Filip Kloz radiju RTBF.

Prema njegovim rečima, četrdesetak vozila stiglo je jutros na parkiralište u predgrađu Brisela gde policija preusmerava vozila iz konvoja.

Tu, kako je naveo socijistički gradonačelnik Brisela, demonstranti mogu da "pregovaraju sa policijom o ruti za pešačenje".

"Stvar je u tome da glavni grad Belgije ne može da postane taoc" demonstranata, rekao je on i dodao da vlasti nisu dobile nikakav zahtev organizatora.

U Belgiji morate da podnesete zahtev za proteste. Na oprezu smo i zato smo se toliko široko mobilisali, dodao je Kloz.

Gradonačelnik je rekoa i da je posle Francuske jasno da je pokret "manji od onoga čega su se vlasti bojale" i da su ga činili pojedinci u sopstvenim vozilima, a ne kamioni kao u Kanadi.

“Mislim da nema mnogo belgijskih ili evropskih firmi koje su ovlastile svoje zaposlene da dođu i blokiraju grad službenim kamionom", rekao je on.

Za svaku slučaj, belgijska policija zatvorila je aut-put Leven-Brisel, glavnu rutu koja ide do Nemačke.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track