(DE)ESKALACIJA? NATO razmatra širenje na istok uprkos zahtevu Moskve da to ne čini, kažu da će to smiriti tenzije sa Ukrajinom?!
Foto: EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO, Shutterstock

(de)eskalacija sukoba?

(DE)ESKALACIJA? NATO razmatra širenje na istok uprkos zahtevu Moskve da to ne čini, kažu da će to smiriti tenzije sa Ukrajinom?!

Planeta -

To će nam omogućiti eskalaciju, ali i deeskalaciju, povuče li Rusija svoju vojsku, rekao je viši diplomata u NATO. Rusija pak traži da NATO prestane da se širi na istok.

Ministri obrane NATO-a trebalo bi ove nedelje da pokrenu plan koji bi trebalo da omogući formiranje četiri multinacionalnie borbene grupe u jugoistočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga u Ukrajini, rekla su trojica diplomata.

Na sastanku savezničkih ministara u sredu i četvrtak biće odlučeno da li će se vojnim zapovednicima zapovediti da izrade planove o razmeštanju borbenih grupa od po hiljadu vojnika u Bugarskoj i Rumuniji, Slovačkoj i Mađarskoj.

S obzirom na to da se sastanak NATO-a održava dok SAD upozorava na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu, diplomate su rekle Rojtersu da će se ministri verovatno složiti o prvom koraku, odnosno davanju uputstva zapovednicima da izrade detaljan plan za četiri borbene grupe na kopnu.

"To će nam omogućiti eskalaciju, ali i deeskalaciju, povuče li Rusija svoju vojsku", rekao je viši diplomata u NATO, naglašavajući da će te nove borbene grupe značiti dodatne snage, uz nedavne ponude Britanije, SAD-a i drugih da će poslati brodove i avione kako bi ojačale istočno krilo NATO.

Ukrajina nije članica NATO-a i savez nema obavezu da je brani. Jačanjem snaga na Crnom moru pokazala bi se odlučnost u strateški važnoj regiji i zemljama poput Mađarske i Slovačke koje graniče s Ukrajinom.

Svaka konačna odluka o razmeštanju donosiće se kasnije, premda su Francuska i Bugarska ponudile da predvode borbene grupe u Rumuniji i Bugarskoj.

Taj potez bi bio najveća NATO-ova promena u položaju snaga otkako su u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj osnovane borbene grupe kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine.

Svako razmeštanje bilo bi protivno zahtevima Moskve da savez povuče svoje snage iz istočne Evrope.

Mogućnost novih borbenih grupa nagovestio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg 7. februara, kada je rekao: "Razmatramo dugoročnije promene našeg prisutva u istočnom delu saveza. Konačna odluka nije doneta, ali trenutno traje proces unutar NATO-a".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track