NIJE VIŠE SAMO UKRAJINA PROBLEMATIČNA: Stejt department pozvao Amerikance da smesta napuste i Belorusiju, brinu ih vojne vežbe
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

ukrajinska kriza

NIJE VIŠE SAMO UKRAJINA PROBLEMATIČNA: Stejt department pozvao Amerikance da smesta napuste i Belorusiju, brinu ih vojne vežbe

Planeta -

Američka vlada pozvala je američke građane da "smesta“ napuste Belorusiju zbog sve većeg broja ruskih vojnika stacioniranih blizu granice sa Ukrajinom.

Stejt department je u ponedeljak uveče izdao ažurirano uputstvo za putovanja, upozoravajući građane da izbegavaju putovanja u Belorusiju "zbog proizvoljnog sprovođenja zakona, rizika od pritvora“, kao i "neuobičajenog i zabrinjavajućeg gomilanja ruske vojske duž beloruske granice sa Ukrajina.”

"Državljani SAD u Belorusiji trebalo bi da odmah da napuste zemlju", dodaje se u saopštenju.

Upozorenje je usledilo nakon što je Vašington evakuisao porodice diplomatskog osoblja iz svoje ambasade u Minsku i prethodno izdao upozorenje građanima da ne putuju u zemlju usred rastućih tenzija sa Rusijom. Američke diplomate u Ukrajini takođe su nedavno povučene zbog straha od ruske invazije.

Poslednjih meseci zapadni zvaničnici i mediji su u više navrata optuživali Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu jer je postavila više od 100.000 vojnika u blizini svoje granice i organizovala vojne vežbe sa Belorusijom.

Moskva je više puta negirala da planira bilo kakav napad. Raša tudej navodi da čak i Ukrajina ublažava retoriku i odbacuje zapadne prognoze skorog napada. Predsednik Volodimir Zelenski je osudio Vašington zbog podsticanja nepotrebne "panike“.

"Najbolji prijatelj za naše neprijatelje je panika u našoj zemlji, a sve ove informacije samo stvaraju paniku, ne pomažu nam“, rekao je tokom vikenda. U međuvremenu se oglasila Bela kuća saopštenjem da postoji velika verovatnoća da će do invazije doći ove nedelje, možda čak i za dan-dva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja