ZAVRŠEN DEO VEŽBE Rusi povlače deo vojske sa granice sa Ukrajinom: Osramotili smo Zapad i pobedili bez ispaljenog metka!
Foto: Printscreen/Twitter/CNN

smirivanje krize?

ZAVRŠEN DEO VEŽBE Rusi povlače deo vojske sa granice sa Ukrajinom: Osramotili smo Zapad i pobedili bez ispaljenog metka!

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se neke trupe pozicionirane na granici sa Ukrajinom vraćaju u baze nakon završetka vežbi.

Međutim, vežbe velikih razmera širom zemlje se nastavljaju, prenosi ruska agencija Interfaks.

- Jedinice Južnog i Zapadnog vojnog okruga, koje su izvršile svoje misije, ukrcavaju se u vozove i kamione i kasnije danas krenuće ka svojim garnizonima. Neke jedinice će se pridružiti vojnim konvojima i izvodiće samohodne marševe, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

SAD: Napad moguć svakog trenutka, približavaju se granici

Sa druge strane, iz Vašingtona je noćas poručeno da se ruske trupe približile granici i da se raspoređuju u "položaje za napad" kako bi najverovatnije "do kraja nedelje" napale Ukrajinu.

Američka kompanija Maksar tehnolodžis objavila je noćas nove satelitske snimke koji navodno pokazuju jačanje ruskih vojnih aktivnosti na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, uključujući Belorusiju, Krim i zapadnu Rusiju.

Maksar je ukazao na dolazak nekoliko velikih rasporeda trupa i jurišnih helikoptera, kao i novo raspoređivanje kopnenih aviona i borbenih bombardera. Slike su takođe zabeležile odlazak više jedinica kopnenih snaga iz postojećih garnizona zajedno s drugim borbenim jedinicama viđenim u formaciji konvoja.

Dopisnik Bazfida za istočnu Europu Kristofer Miler takođe je podelio neke fotografije za koje se tvrdi da pokazuju "nastavak gomilanja ruskih vojnih snaga u poslednjih 48 sati".

Dok Zapad licitira sa datumima ruske invazije na Moskvu, Rusija ih uporno demantuje.

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je da Moskva neće izvršiti invaziju na susednu državu ako je ne budu provocirali.

Čižov je podsetio da je trenutna brojnost ruskih snaga na granici sa Ukrajinom jednaka brojnosti trupa koje su učestvovale na vežbama Zapad 21 prošlog septembra, ali da tada niko nije rekao ni reč.

Munjevita reakcija tržišta

Ruska objava izazvala je i munjevitu reakciju tržišta. U rekordnom roku je ojačala ruska rublja u odnosu na dolar i evro.

- Izostanak vojne akcije i indikacije da postoji spremnost za razgovor čini se dovoljnim za smirivanje napetosti na tržištu, rekao je Majkl Lester iz Komercbanka.

Istovremeno, diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rešenje ne jenjavaju. Nemački kancelar Olaf Šolc danas će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Oglasilo se i rusko ministarstvo spoljnih poslova

Portparolka ministarstva Marija Zaharova napisala je na Telegramu: "15. februar ući će u istoriju kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track