POSLE POVLAČENJA RUSKIH TRUPA SA GRANICE: Fjučersi sirove nafte na evropskim tržištima pali, rublja skočila
Foto: Profimedia

POSLE POVLAČENJA RUSKIH TRUPA SA GRANICE: Fjučersi sirove nafte na evropskim tržištima pali, rublja skočila

Planeta -

Fjučersi sirove nafte na evropskim berzama danas su naglo pali kada je Rusija saopštila da je povukla deo trupa koje su učestvovale u vojnim vežbama na granici sa Ukrajinom.

Na ICE Brentu aprilskim fjučersma se trgovalo po ceni od 94,07 dolara po barelu, što je pad u odnosu na jučerašnji dan kada su išli za 96,44 dolara po barelu. Martovski NIMEKS VTI (NYMEX WTI) prodavao se 92,80 dolara po barelu, u odnosu na poravnanje u ponedeljak od 95,46 dolara po barelu.

Ruska vojska je danas saopštila da se deo trupa vratio u baze po okončanju vojnih vežbi, a tokom dana se očekuje nastavak pregovora budući da je nemački kancelar Olaf Šolc doputovao u Moskvu na razgovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Tržišta su noćas reagovala na naređenje državnog sekretara SAD Entonija Blinkena ambasadi u Kijevu da se zatvori a osoblje preseli u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, zbog kako je rekao "dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga“ na granici sa Ukrajinom.

"Ako dođe do vojne eskalacije, može se očekivati da će Zapad uvesti dalekosežne sankcije Rusiji – one će verovatno pogoditi i energetski i finansijski sektor zemlje“, rekao je Karsten Frič iz Komercbanke.

Američko saopštenje usledilo je nakon izveštaja da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sugerisao predsedniku Vladimiru Putinu da Moskva upotrebi diplomatiju kako bi dobila ustupke od Zapada.

Zapadni saveznici su pripremili, kako upozoravaju, paket ekonomskih sankcija kao odgovor na svaki napad, iako bi zavisnost Evrope od ruske energetike mogla da ograniči direktne sankcije na naftu i gasa.

"Iako tenzije između Rusije i Ukrajine utiču na porast cena nafte, tržišta i dalje misle da je prekid ruskog izvoza sirove nafte od 4,5 miliona barela dnevno, ili 1,5 miliona barela dnevno koji protiče kroz crnomorsku luku Novorosijsk, malo verovatan“, rekao je Nišant Bušan, viši analitičar tržišta nafte u Ristadu.

U međuvremenu, rublja je porasla u utorak, produžavajući dobitke u odnosu na prethodnu sednicu, nakon što je Rusija povukla deo trupa sa vojnih vežbi.

Rublja je jutros bila 1,5% jača u odnosu na dolar na 75,62, još uvek daleko od nivoa iznad 75 koliko je dostigla pre najvećeg pada u skoro dve godine u petak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track