NA PUTINU KONAČNA ODLUKA Duma usvojila rezoluciju o priznanju Donbasa i Donjecka
Foto: Russian State Duma / TASS / Profimedia

ukrajinska kriza

NA PUTINU KONAČNA ODLUKA Duma usvojila rezoluciju o priznanju Donbasa i Donjecka

Planeta -

Ruska Duma glasala je danas na plenarnoj sednici o nacrtu rezolucija o priznanju Narodne Republike Donjeck i narodne Republike Lugansk.

Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik.

Prema rečima poslanika donjeg doma parlamenta, dokument će odmah biti poslat predsedniku Vladimiru Putinu.

- Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Vjačeslav Volodin.

Dve rezolucija našle su se danas pred poslanicima, a rezlika je u tome što se u jednoj direktno apeluje na Putina da obe teritorije prizna kao nezavisne, dok će druga biti poslata ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i drugim vladinim ustanovama na dalje analiziranje i dorade, piše Telegraf.

Priznavanje odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih zemalja “ubilo” bi ionako krhki mirovni proces te bi Putinu moglo poslužiti kao izgovor da u te regije pošalje vojsku da ih “zaštiti”.

Iz tog razloga, neki analitičari su skeptični da bi Putin želeo da se odluči na taj korak.

Ideju o traženju od Putina da prizna teritorije prvi put su izneli poslanici 19. januara, ali su bile potrebne nedelje da se nađe na dnevnom redu parlamenta, a Kremlj je odbio da komentariše da li mu se ta ideja sviđa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track