DAN UOČI NAVODNOG TERMINA ZA INVAZIJU, IPAK SE ČINI DA SE DIPLOMATIJI DAJE PREDNOST: I Rusija i Zapad otvoreni za razgovore!
Foto: EPA/ Stéphanie Lecocq, THIBAULT CAMUS, Andy Rain

ukrajinska kriza

DAN UOČI NAVODNOG TERMINA ZA INVAZIJU, IPAK SE ČINI DA SE DIPLOMATIJI DAJE PREDNOST: I Rusija i Zapad otvoreni za razgovore!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva spremna za razgovore sa SAD i NATO o ograničenjima u raspoređivanju raketa i o vojnoj transparentnosti, u znaku ublažavanja tenzija između Istoka i Zapada.

Saopštenje je usledilo nakon što je Rusija danas objavila da povlači deo vojnika posle vojnih vežbi koje su izazvale strah od skore invazije na Ukrajinu.

Putin je nakon razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi rekao da su SAD i NATO odbacili ranije iznete zahteve Moskve za garancijama da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske države.

Premjer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da postoje "pomešani signali“ iz Rusije, nakon saopštenja da se povlače ruske trupe iz blizine Ukrajine. Džonson je rekao da su razgovori između Rusije i zapadnih sila pokazali "znakove diplomatskog otvaranja" kako bi se sprečio sukob.

Ali dodao je da najnoviji obaveštajni podaci o ruskim vojnim aktivnostima „nisu ohrabrujući“.

SAD i NATO odbijaju i da zaustave raspoređivanje oružja u blizini ruskih granica i povuku snage Alijanse iz istočne Evrope, ali su se složili da razgovaraju o nizu bezbednosnih mera koje je Rusija ranije predložila.

Putin je rekao da je Rusija spremna da pregovara o ograničenjima rasporedjivanja raketa srednjeg dometa u Evropi, transparentnosti vojnih vežbi i drugim merama za izgradnju poverenja.

On je ipak naglasio da Zapad treba da obrati pažnju na glavne zahteve Rusije.

Šolc je rekao da se slaže da diplomatske opcije nisu iscrpljene i da je najava povlačenja trupa dobar signal kao i da se nada da će takvih postupaka biti još.

Cilj dijaloga Zapada i Rusije je da se "postigne politički dogovor da niko ne mora da odustane od svojih principa u tom procesu", rekao je nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, prenosi agencija Frans pres.

"Koliko god izgledala ozbiljna sadašnja situacija ona nije beznadežna", rekao je Šolc i dodao da razgovori sa Moskvom treba da se nastave i da "trajna bezbednost u Evropi nije moguća bez Rusije".

Nekoliko sati pre saopštenja ruskog ministarstva odbrane o delimičnom povlačenju trupa, zvaničnici odbrane SAD rekli su da se ruske jedinice približavaju ukrajinskoj granici, a ne povlače se dalje od nje.

Zapad je nastavio da upozorava da bi ruska vojska mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku, a šef NATO-a je rekao da Alijansa još nema dokaz o povlačenju Rusije.

Bela kuća je odbila da odmah komentariše kretanje ruskih trupa.

U međuvremenu SAD i drugi saveznici iz NATO-a pomerili su trupe i vojnu opremu ka zapadnom krilu Ukrajine, ali kako navode ne da bi se suprotstavili ruskim snagama, i obećali veću finansijsku pomoć toj zemlji.

Moskva je današnju najavu o povlačenju označila kao dokaz da je strah od rata izmislio Zapad predvodjen SAD.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova objavila je danas na svom tviter nalogu da će 15. februar 2022. ući u istoriju kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala. "Poniženi i uništeni bez ijednog ispaljenog metka", napisala je ona.

Ipak, Ukrajina ostaje efektivno sa tri strane okružena vojnim snagama svog mnogo moćnijeg suseda.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA/ Stéphanie Lecocq, THIBAULT CAMUS, Andy Rain

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track