DILERIMA ALBANSKE MAFIJE RAZBILI SKAJ APLIKACIJU, PALA HAPŠENJA ŠIROM EVROPE: Zaplenjeni KOKAIN, dijamanti, keš i oružje!
Foto: Facebookk / Europol

akcija u 7 zemalja

DILERIMA ALBANSKE MAFIJE RAZBILI SKAJ APLIKACIJU, PALA HAPŠENJA ŠIROM EVROPE: Zaplenjeni KOKAIN, dijamanti, keš i oružje!

Planeta -

U mega akciji koju su pomogli i interpo i Evropol, razbijena je velika narko-banda koja je gospodarila evropskim tržištem. U centru akcije nalazi se albanska banda, kako prenosi De Standard, preko koje je dopreman kokain u luku Antverpen.

Kako se navodi, do ove akcije došlo je nakon što su probili zaključani sistem koji su dileri koristili godinama. Sve je krenulo pre više meseci, kad su probili poruke koje su dovele do zaplene kokaina u Njemačkoj.

Policije u sedam zemalja pretresle su između 100 i 200 kuća u utorak ujutro u velikoj akciji protiv narko kartela. Samo u Belgiji privedeno je oko 30 ljudi, prenosi De Standaard, gde su obavili i 49 pretresa kuća.

Kako se navodi, do ove akcije došlo je nakon što su probili zaključani komunikacijski sistem (Sky ECC) koji su dileri koristili godinama.

Najviše pretresa bilo je na području Brisela, a kako se prenosi, deo mreže je bio u Nemačkoj, Holandiji, Italiji.... Uhapšeni su u sledeća dva dana trebali da dođu pred istražne sudije.

Kako prenosi De Standard, težište akcije u Belgiji bilo je u Briselu (30 pretresa kuća), ali i u Antverpenu (17), u Sen-Peter-Leu i u Sen-Niklausu. Neki članovi bande su bili nastanjeni u Beriselu, ali su imali i adrese u Antverpenu, u blizini luke u koju je kokain trebalo da stigne. Zaplenjeno je 1,2 miliona gotovine, pored osam komada vatrenog oružja, luksuznih vozila, dijamanata i nekoliko desetina kilograma kokaina.

Skaj aplikacija je otkrila je delovanje albanske bande. Imali su kontakte u Brazilu, Ekvadoru, Kolumbiji, Peruu, Boliviji i Paragvaju. To su zemlje porekla kokaina. Članovi organizacije otputovali su u Kolumbiju, Meksiko i Dubai da bi realizovali svoje kriminalne poslove.

Međutim, istražitelji su povezali kako mreža dilera funkcioniše i kako su druge kriminlane grupe preo albanske bande slale kokain u luku Antverpen. U nekoliko drugih zemalja, poput Nemačke, Holandije, Španije, Nemačke i Italije, izvršeno je oko 60 racija u "lovu" na osumnjičene pripadnike međunarodne narko mreže. U Italiji su postojale konkrertne veze sa mafijom, a u Španiji je navodni vođa organizacije u zatvoru od 2018. godine.

Članovi bande kokain koji je stigao u Antverpen distribuirali su svojim mušterijama širom Evrope na različite načine: automobilima sa skrivenim prostorima (bunkerima), privatnim avionima i malim čamcima. U Hrvatskoj i Španiji, između ostalih, banda je osnovala čitav niz firmi u kojima se prao profit. Kao iu mnogim velikim istragama o drogama danas, organizacije su često vodile svoj posao sa kriptovalutama.

U Belgiji je uhapšeno 30 osoba, saopštilo je federalno tužilaštvo. Oni će u roku od 48 sati biti privedeni istražnom sudiji koji vodi predmet. U inostranstvu je do sada uhapšeno desetak.

„Ova operacija prošla je bez incidenata zahvaljujući saradnji cele integrisane policije“, saopštilo je tužilaštvo. Прикажи мање

U gigantskoj akciji bili su uključeni Europol i Interpol, a u Briselu je nekoliko istražnih sudija bilo na čekanju kako bi mogli na vreme da ispišu sve naloge. Početak cele akcije bio je pre više meseci, kad su dešifrovali neke od poruka, što je policiju dovelo i do velike pošiljke kokaina u Nemačkoj. Tu je počeo i pad cele mreže koja je radila u nekoliko zemalja, a celom akcijom koordinirao je Europol.

U sličnoj akciji, u oktobru je prošle godine pala još jedna mreža kad su obavili 114 pretresa dilera, većinom albanskog porekla. Tad su uhapsili 60 ljudi, a mnogi su i dalje u pritvoru.

Kurir.rs / 24sta.hr, De Standard, Foto: Facebook / Europol

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track