ŽEŠĆA PROMENA RETORIKE ZAPADA! ŠOLC: Nema sigurnosti u Evropi protiv Rusije, samo s njom! Ona je ključni igrač! Nada još postoji!
Foto: EPA / SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTN

nakon sastanka

ŽEŠĆA PROMENA RETORIKE ZAPADA! ŠOLC: Nema sigurnosti u Evropi protiv Rusije, samo s njom! Ona je ključni igrač! Nada još postoji!

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas delimično povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice uz ocenu da je to "dobar znak" i poruku da se dugotrajna stabilnost i bezbednost u Evropi mogu postići samo uz rusku pomoć, javlja AFP.

Šolc je u Moskvi, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon tročasovnog razgovora s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, rekao da je Rusija ključni igrač za održavanje bezbednosti i stabilnosti u Evropi te da mora ostati partner na tom polju.

"Za Evropljane je jasno da dugotrajna sigurnost ne može biti postignuta protiv Rusije, nego samo s njom“, rekao je nemački kancelar, naglasivši da "diplomatske aktivnosti još nisu nimalo iscrpljene".

Dobar je znak kad čujemo da se deo (ruskih) vojnika vratio, nadamo se da će ih biti još rekao je Šolc.

On je ocenio da je moguće „pronaći rešenje“.

"Koliko god se trenutna situacija činila teška i ozbiljna, odbijam reći da nema nade", rekao je nemački socijaldemokrata koji je nedavno preuzeo dužnost šefa nemačke vlade od Angele Merkel.

Kurir.rs / Fonet, Foto: SERGEY GUNEEV/KREMLIN /SPUTNNIK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track