TRUDO BI DA SE REŠI PROTESTA, DAJE POLICIJI VEĆA OVLAŠĆENJA: Šef policije u Otavi iznenadio OSTAVKOM a demonstranti ne mrdaju!
Foto: EPA

konvoj slobode

TRUDO BI DA SE REŠI PROTESTA, DAJE POLICIJI VEĆA OVLAŠĆENJA: Šef policije u Otavi iznenadio OSTAVKOM a demonstranti ne mrdaju!

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo doneo je odluku da vladi da vandredna ovlašćenja kako bi zaustavila proteste kamiondžija i građana nezadovoljnih merama protiv korone.

Kanadski ministar javne bezbednosti Marko Mendičino rekao je da je vreme da policija počne da koristi svoja široka ovlašćenja data kanadskim Zakonom o vanrednim situacijama.

"Dali smo nova ovlašćenja policiji i ona nam je potrebna da sada obavi posao", rekao Mendičino nakon što je Trudo objavio da zakon dozvoljava vladi da zabrani blokade i da uklanja kamione.

Otava, protest, Konvoj slobode, kamiondžije, Kanada
foto: EPA / ANDRE PICHETTE

Zvaničnici nisu naznačili kada i gde će početi obračuni protiv "Konvoja slobode" i da se još radi na konačnim detaljima o tome gde će biti zabranjene zone.

Vlada će moći da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u glavnom gradu Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.

Takođe može angažovati šlep službe da pomere velike prepreke sa raskrsnica i iz naselja. Do sada neke kompanije za vuču nisu bile voljne da saradjuju zato što podržavaju kamiondžije ili iz straha od nasilja.

OSTAVKA ŠEFA POLICIJE

Međutim, istovremeno sa većim ovlašćenima datim policiji, šef policije Otave Piter Sloli podneo je danas ostavku, potvrdili su izvori CTV Njus Otava.

Slolijeva ostavka dolazi usred kritika na račun njegovog rukovanja situacijom sa aktuelnim protestima, Protesti su stigli do 19. dana, a demonstranti su se ulogorili u ulici Velington i okolini i ne pokazuju naznake odlaska.

Otava, Kanada, protest, kamiondžije, Konvoj slobode
foto: EPA / VALERIE BLUM

Još u ponedeljak ujutru, gradonačelnik Džim Votson izrazio je poverenje u Slolija kao šefa, rekavši da je gradu potrebno više sredstava od pokrajinske i savezne vlade.

Sloli je rekao ljudima oko sebe da pokušava da izbegne krvoproliće poput onog od prošlogodišnjeg 6,januara u upadu u Kapitol u SAD.

Čvrsto je verovao da je uspeh to što nije bilo većeg nasilja, i da bi, ako bi eskalirala, situacija mogla da košta policajce i demonstrante života.

Otava, protest, Konvoj slobode, kamiondžije, Kanada
foto: EPA / VALERIE BLUM

Od kraja januara, demonstranti u kamionima i drugim vozilima zatvorili su ulice Otave i blokirali granični prelaz sa SAD nezadovoljni obavezom vakcinacije za vozače kamiona kao i drugim ograničenjima ali i premijerom Trudoom.

Trudo je odluku doneo usled rastućih frustracija neuspehom vlade i dan nakon što je Kraljevska kanadska konjička policija uhapsila 11 osoba na blokiranom graničnom prelazu u Kutsu u državi Alberti i zaplenila njihove zalihe oružja i municije.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz između Kanade i SAD most Ambasador ponovo je otvoren u nedelju nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata. Vlasti su takođe saopštile da se saobraćaj ponovo odvija na graničnom prelazu Pacifičkog autoputa južno od Vankuvera.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / ANDRE PICHETTE, EPA / VALERIE BLUM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track