18:18

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović o stanju u toj zemlji za Kurir televziju

međunarodne tenzije

HOĆE LI DANAS POČETI INVAZIJA?! OGLASIO SE AMBASADOR SRBIJE U UKRAJINI: Jovanović za Kurir o trenutnoj situaciji na istoku Evrope

Planeta -

Napetost između Ukrajine i Rusije dostiže vrhunac.

Poslednjih nedelja Zapad najavljuje navodnu rusku invaziju na Ukrajinu za danas dok je Rusija takve tvrdnje u više navrata okarakterisala kao prazne i neosnovane i pozvala partnere da razmotre njene zahteve o garancijama bezbednosti.

Ceo kontekst zbivanja u svetskim medijima dobio je naziv "ukrajinska kriza".

Aca Jovanović
foto: Kurir televizija

Prema rečima ambasadora Srbije u Ukrajini Ace Jovanovića ne očekuje se da se danas bilo šta dogodi. Jovanović je dodao i da će službenici naše ambasade za sada ostati tamo.

- Ovaj rat se u medijima vodi odavno. U više navrata je govoreno da će doći do sukoba ili neke invazije. Do danas ništa se nije dogodilo i ne očekujemo da će se dogoditi. Nije tačno da građani napuštaju Ukrajinu. Možda je malo više smanjena frekvencija u večernjim satima - rekao je Jovanović u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Jovanović se osvrnuo na odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije da preporuči našim državljanima da napuste Ukrajinu.

- Nemamo informaciju da je neki veći broj Srba u Ukrajini. Za sada ostajemo u Kijevu. Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa ostalim diplomatama. Sve ambasade su tu sem Amerike, Kanade i Australije koji su dislocirali svoje ambasade - rekao je Aca Jovanović.

Aca Jovanović
foto: Kurir televizija

I dok ceo svet sa zabrinutošću prati događaje, postavlja se pitanje da li je danas zaista Dan D za Ukrajinu ili se sve svodi samo na histeriju sa Zapada. Andrej Mlakar, urednik rubrike "Planeta" u Kuriru, smatra da je jasno da se cela situacija spinuje.

- Ovde je jasno da je u pitanju spin. Od svog tog dana D desilo se to da je američki vojni helikopter sleteo na međuprostor između Poljske i Ukrajine. Fokus je sada na reku Pripjat, koja je udaljena nekih četiri kilometara od granice, gde su Rusi izgradili veliki pontonski most i gde su izgradli sve velike linije pontonskog mosta. Svedoci smo jedne maestralne igre. Sve ovo je dizanje tenzije i reč je o diplomatiji potpomognutoj silom - rekao je Mlakar.

Aca Jovanović
foto: Kurir televizija

Dimitrije Milić, spoljno-politički analitičar i programski direktor NVO "Novi treći put", smatra da potezi Rusije ne mogu da se predvide, ali da je Zapad "spremnije dočekao celu situaciju".

Aca Jovanović
foto: Kurir televizija

- Da sada je Rusija imala komparativnu prednost u ovoj areni zato što je uspela da napravi jedan vid zbunjenosti kod svojih protivnika, tako što se donesu odluke u nekoliko dana i sprovedu brzo. Tako je bilo i sa Sirijom, kad su rešili da intervenišu, zatim sa Gruzijom, a na kraju krajeva tako je bilo i 2014. godine sa Krimom. To znači da nije moglo da se predviđa šta će se i kako raditi. U ovoj situaciji Zapad je spremnije dočekao situaciju - rekao je Milić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track