DVA ŠEFA DIPLOMATIJE SUPERSILA RAZGOVARALI Lavrov: Vreme je za pragmatični dijalog! Blinken: tražimo proverljivu deeskalaciju
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI, EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

nastavljaju se razgovori

DVA ŠEFA DIPLOMATIJE SUPERSILA RAZGOVARALI Lavrov: Vreme je za pragmatični dijalog! Blinken: tražimo proverljivu deeskalaciju

Planeta -

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na "pragmatičan dijalog" o evropskoj bezbednosti, a Blinken je zatražio "proverljivu, verodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, javljaju agencije.

Lavrov je u telefonskom razgovoru istakao da je agresivna retorika kojom se koriste Vašington i njegovi bliski saveznici "nedopustiva", pozivajući na pragmatičan dijalog o svim pitanjima koja zaokupljaju Rusiju, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije istakao je ujedno neophodnost "nastavka saradnje" Moskve i Vašingtona radi smirivanja napetosti.

Blinken je u razgovoru zatražio od ruskog kolege "proverljivu, verodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, istaknuto je u saopštenju američkog Stejt Dipartmenta.

Telefonski razgovor dvojice šefova diplomatije usledio je u trenutku kada su Pariz, Berlin i NATO danas ocenili kao "pozitivan znak" najavu Moskve o delimičnom povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske granice.

Ruski šef države Vladimir Putin potvrdio je ranije danas na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Rusija ne želi rat i ponovio poruku da su širenje NATO na istok i ukrajinski planovi o članstvu u tom evroatlanskom savezu pretnja za njegovu zemlju, podseća AFP.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track