DOK RUSIJA POVLAČI VOJNIKE I ISMEVA ZAPAD, EU PORUČUJE: Pred nama su dve budućnosti! Nemojte izabrati rat!
Foto: Profimedia

kriza na istoku

DOK RUSIJA POVLAČI VOJNIKE I ISMEVA ZAPAD, EU PORUČUJE: Pred nama su dve budućnosti! Nemojte izabrati rat!

Planeta -

Uprkos saopštenjima, snimcima i potvrdama ruskih vlasti da su vojne vežbe duž granice sa Ukrajinom završene i da se vojska povlači i tvrdnjama da ne nameravaju da napadnu svog suseda, Zapad je sumnjičav.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslala je poruku Rusiji i izrazila "iskrenu nadu" da Kremlj neće pokrenuti dalje nasije u Evropi.

Ona je dodala i da je Rusija juče poslala "suprotstavljene signale".

- Nadamo se najboljem, ali smo spremni za najgore. Pred nama su sada dve različite budućnosti: u jednoj Kremlj odlučuje da vodi rat protiv Ukrajine uz ogromne ljudske troškove, nešto za šta smo mislili da smo ostavili iza sebe nakon tragedija 20. veka.

Odnosi Moskve sa nama bili bi ozbiljno narušeni, oštre sankcije bi imale strašne posledice na rusku privredu i njene izglede za modernizaciju, izložila je Fon der Lajen prvu mogućnost.

- Ali moguća je druga budućnost. Budućnost u kojoj Rusija i Evropa sarađuju na zajedničkim interesima. Budućnost u kojoj slobodne zemlje rade zajedno u miru. To je moja težnja i sigurna sam da tu težnju deli i ruski narod. Sada je na Kremlju da odluči, poručila je ona.

Kličko: Pripremamo se za svaki scenario

U međuvremenu, gradonačelnik Kijeva Vladimir Kličko rekao je da se nada diplomatskom rešenju u "poslednjem minutu".

Bivši svetski prvak u teškoj kategoriji rekao je za LBC radio da se nada da Rusija neće napasti.

- Ovo je prvi put u istoriji Ukrajine da je toliko ruskih vojnika ostalo na granici. Rizik agresije prema Ukrajini je prilično velik. Pripremamo se za svaki scenario. Ne znamo kako će se situacija razvijati, ali se nadamo da do invazije neće doći i da ćemo u poslednjem trenutku naći diplomatsko rešenje, rekao je on.

Rusija, koja je juče završila deo vojnih vežbi duž granice sa Ukrajinom, povukla je više jedinica, oružja i mehanizacije nazad u baze u unutrašnjosti, a danas su saopštili da povlače vojsku sa Krima gde su takođe završene vežbe.

Uprkos povlačenju trupa, Zapad je skeptičan i traži dodatne dokaze i uveravanja Kremlja da ne planiraju napad. Zapadni mediji već danijma licitiraju sa datumom invazije - današnji dan bio je jedan od tih datuma - što je navelo Moskvu da se šali na njihov račun.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja