VOL STRIT SKOČIO, CENE NAFTE PALE: Popuštanje napetosti oko Ukrajine odrazilo se pozitivno na berze, indekse i ulagače
Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza i posledice

VOL STRIT SKOČIO, CENE NAFTE PALE: Popuštanje napetosti oko Ukrajine odrazilo se pozitivno na berze, indekse i ulagače

Planeta -

Cene deonica na Vol Stritu skočile su u utorak, mahom u tehnološkom sektoru, zahvaljujući popuštanju napetosti oko Ukrajine i ruskog povlačenja dela vojske sa granice.granice.

Indeks Dou Džons (Dow Jones) porastao je 422 boda ili 1,22 posto, na 34.988 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,58 posto, na 4.471 bod, a Nasdak (Nasdaq) indeks 2.53 posto, na 14.139 bodova.

Nakon tri dana oštrog pada, ti indeksi su porasli nakon vesti da Rusija povlači deo vojnika sa ukrajinske granice jer su završili vojne vežbe.

Popuštanje napetosti ohrabrilo ulagače

Premda Bela kuća i dalje tvrdi da je Rusija spremna za napad, popuštanje napetosti ohrabrilo je ulagače na berzama.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, kod devet su cene deonica porasle, a najviše u tehnološkom, u proseku za 2,7 posto.

Najviše je, pak, pao energetski sektor, za 1,4 posto, što je posledica pada cena nafte jer su popustila strahovanja od poremećaja snabdevanja gasom i naftom iz Rusije.

"Tržište deonica lepo je poraslo zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Poslednjih dana tržišta pokreću ili Putin i njegovi planovi u vezi Ukrajine ili predsednik Fed-a Džerom Pauel i njegovi planovi u vezi kamatnih stopa", rekao je Dejvid Karter, direktor konsultantske firme Veltspajer advajzors.

Tržište je već nedeljama pod pritiskom jer zbog inflacije u SAD-u, koja je dosegla najviše nivoe u proteklih 40 godina. Američka centralna banka sada mora da poveća kamatne stope, što će usporiti rast privrede i tržišta deonica.

Juče je objavljeno da su proizvođačke cene porasle znatno više nego što su analitičari očekivali, što ukazuje na dalje jačanje inflacijskih pritisaka i potvrđuje teze da bi Fed trebalo agresivno da zaoštri monetarnu politiku.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u martu, i to verovatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Poslednjih godina rast privrede i tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika centralnih banaka, uz izdašne fiskalne podsticaje, ali s obzirom na rast inflacije, jasno je da se razdoblje jeftinog novca bliži kraju, piše Hina.

Podršku tržištu pružaju, pak, dobri poslovni rezultati kompanija. Od 370 firmi iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje za proteklo tromesečje, njih 78 posto nadmašilo je po dobiti očekivanja analitičara.

I na evropskim berzama cene deonica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 posto, na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 posto, na 15.412 bodova, a pariski CAC 1,86 posto, na 6.979 bodova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track