UBIO SESTRU, SUD GA OSLOBODIO Brat pakistanske influenserke osuđen zbog UBISTVA IZ ČASTI, pa pušten na slobodu; aktivisti šokirani
Foto: Shahid Saeed MIRZA / AFP / Profimedia

strašno

UBIO SESTRU, SUD GA OSLOBODIO Brat pakistanske influenserke osuđen zbog UBISTVA IZ ČASTI, pa pušten na slobodu; aktivisti šokirani

Planeta -

Apelacioni sud u Pakistanu oslobodio je brata influenserke Kandile Baloh, tri godine nakon što je osuđen za njeno ubistvo jer je "nanela sramotu" porodici.

Ubistvo zvezde društvenih mreža 2016. izazvalo je bes javnosti i podstaklo promene zakona o takozvanom "ubistvu iz časti“.

Advokat Vasima Baloha, Sardar Mehmud, potvrdio je oslobađajuću presudu za CNN, ali nije dao više detalja. Sudski nalog još nije objavljen.

Vasim Baloh je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva i na video snimku je priznao da je ubio svoju 25-godišnju sestru u njenoj porodičnoj kući u gradu Multan u pakistanskoj provinciji Pendžab. Uprkos priznanju, na sudu se izjasnio da nije kriv i 2019. je osuđen na doživotni zatvor.

Takozvana "ubistva iz časti" obično podrazumevaju da ženu ubije muški rođak - otac, brat, muž - koji je procenio da je ona na neki način nanela sramotu porodici. U vreme ubistva Kandile Baloh, pakistanski zakon je dozvoljavao porodici žrtve ubistva da pomiluje osuđenog ubicu. Kako je ubica uglavnom član porodice, većina tih zločina je prolazila nekažnjeno.

Aktivisti za ljudska prava strahovali su da će zakon biti iskorišćen da se poštedi Vasim Baloh. Tri meseca nakon ubistva influenserke, pakistanski poslanici su, pod pritiskom javnosti, usvojili zakon kojim se ova kontroverzna praksa zabranjuje.

Ali oslobađajuća presuda Vasimu Balohu u ponedeljak razbesnela je aktiviste za prava žena u Pakistanu.

"Ovaj čovek koji je priznao da je ubio Kandilu, svoju rođenu sestru, danas je slobodan čovek u istoj zemlji u kojoj Kandila nije mogla da živi svoj život slobodno“, navela je advokatica i aktivistkinja Najhat Dad. "Ovo je žalosno stanje ne tako žalosne države... Žao nam je Kandila. Šokirana i bez reči", dodala je ona.

Sanam Maher aktivistkinja takođe je reagovala. "U društvu koje uživa u kažnjavanju žena koje krše pravila, ne treba da čudi što je svaki osumnjičeni u ovom slučaju oslobođen“, navela je ona. "Posle današnje presude možemo da se zapitamo, ko ju je ubio? Niko, čini se. Prihvatajući taj odgovor, svi smo saučesnici u zločinu ne pružanja zaštite ženama".

Kandila Baloh je postala poznata u konzervativnom i patrijarhalnom Pakistanu zahvaljujući svojim smelim i sve više političkim objavama na društvenim mrežama. Sebe je predstavljala kao "savremenu feministkinju" i imala je skoro 750.000 pratilaca na Fejsbuku. Ali u Pakistanu, njeni postovi o frizurama, zaljublenosti ili poznatim ličnostima nisu bile prihvatljive. Njen brat je u snimljenom priznanju rekao da je "ponosan" što je ubio svoju sestru, dodajući da je to što njegovi prijatelji delili njene slike i video klipove bilo "previše" za njega.

"Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio“, rekao je. "Devojke su rođene da ostanu kod kuće i slede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila".

Kurir.rs

Bonus video:

02:17

HOROR U ŠKOLI U PEĆINCIMA: Nastavnik udario učenika, dete zadobilo OZBILJNE POVREDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track