SJEDINJENE DRŽAVE DALE NEPALU POLA MILIJARDE DOLARA POMOĆI! Komunisti pobesneli: Oni ugrožavaju naš suverenitet!
Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

svevale bambusove palice i suzavac

SJEDINJENE DRŽAVE DALE NEPALU POLA MILIJARDE DOLARA POMOĆI! Komunisti pobesneli: Oni ugrožavaju naš suverenitet!

Planeta -

Demonstranti koji se protive predloženom poklonu od pola milijarde dolara od SAD za Nepal sukobili su se sa policijom danas ispred Parlamenta, pri čemu ima povredjenih na obe strane.

Predlog o kome je skupština trebala da glasa, izazvao je neslaganja medju partijama jer je sve više onih koji se protive najavljenoj pomoći, a u tome su uglavnom prednjačile komunističke partije.

Novac iz granta je namenjen za izgradnju dalekovoda i poboljšanje puteva u Nepalu, zemlji na Himalajima, ali strane koje mu se protive navode da dolazi pod neprihvatljivim uslovima.

Nepal, policija, komunisti
foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Dve komunističke partije koje su deo koalicione vlade tvrde da će uslovi u sporazumu o grantu prevagnuti nad nepalskim zakonima i ugroziti suverenitet zemlje.

Navode da je to deo indo-pacifičke strategije Vašingtona koja ima vojne komponente koje bi mogle da dovedu vojnike SAD u Nepal.

Američki zvaničnici nedavno su razgovarali sa nepalskim liderima kako bi ih uverili da se grant odnosi samo na razvoj Nepala.

Nekoliko stotina demonstranata uspelo je da se probije kroz guste redove policije koja je koristila bambusove palice i suzavac. Policija je upotrebila i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su ih gadjali kamenicama.

Putevi koji vode do zgrada Parlamenta bili su satima blokirani zbog sukoba. Generalni štrajk na koji su pozvali demonstranti, zatvorio je škole i poremetio saobraćaj.

Policija u Katmanduu privela je desetine demonstranata koji su pokušali da blokiraju saobraćaj i zapale taksi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track