UDVOSTRUČEN BROJ MLAĐIH INVESTITORA U KRIPTOVALUTE: Eksperti strahuju da su bitkoin i rivali pretnja finansijskoj stabilnosti
Foto: Dmytro Olegovich Zakharchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

velika britanija

UDVOSTRUČEN BROJ MLAĐIH INVESTITORA U KRIPTOVALUTE: Eksperti strahuju da su bitkoin i rivali pretnja finansijskoj stabilnosti

Planeta -

Broj Britanaca mlađih od 45 koji imaju kriptovalute udvostručio se u proteklih godinu dana izazvavši strahovanja da će mnogi od njih protraćiti svoj novac ulažući u rizičan sektor o kome ne znaju mnogo.

Sa porastom broja investitora željnih da brzo obrnu profit, procenat ljudi mlađih od 45 godina porastao je sa šest na 12 procenata za svega 12 mseci. Među ljudima starijim od 45 godina, broj onih koji imaju kriptovalute porastao je sa dva na tri procenta u istom periodu, pokazali su podaci firme Boring Mani.

Nekih sedam procenata odraslih Britanaca ima neku vrstu kripto sredstava. Finansijski stručnjaci su zabrinuti zbog toga.

Sve veća popularnost kriptovaluta predstavlja potencijalnu "pretnju po globalnu finansijsku stabilnost", upozorio je međunarodni Odbor za finansijsku bezbednost (FSB).

Pretnje koje predstavljaju nepodržana kriptosredstva poput bitkoina, stejblkoina i decentralizovanih finansija mogle bi "rapidno da eskaliraju", navode iz FSB-a.

Dok kriptosredstva poput bitkoina ostaju mali deo finansijskog sistema, nedostatak podataka otežava procenu njihove pune upotrebe i mnogi investitori ne razumeju u potpunosti šta kupuju, upozoravaju eksperti.

"Ako bi se nastavila trenutna putanja rasta obima i međusobne povezanosti kripto-aktive sa ovim institucijama, to bi moglo imati implikacije na globalnu finansijsku stabilnost“, navode iz FSB.

Regulatori postaju sve zabrinutiji zbog toga kako bi se krah kriptoaktive, koja je generalno veoma promenljiva i još uvek uglavnom "mutna", preneo u širi finansijski sektor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track