OVO SE NEĆE DOPASTI ORBANU I POLJSKOJ: Evropski sud presudio da EU može da blokira sredstva Budimpešti i Varšavi
Foto: Tomasz Zolnierek / Alamy / Alamy / Profimedia

spor oko vladavine prava

OVO SE NEĆE DOPASTI ORBANU I POLJSKOJ: Evropski sud presudio da EU može da blokira sredstva Budimpešti i Varšavi

Planeta -

Evropski sud pravde presudio je da novčana sredstva koje EU iz svojih fondova daje državama članicama mogu da budu uslovljena poštovanjem vladavine prava.

Isti sud je, takođe, odbacio prigovor Mađarske i Poljske koje su u tužbi tvrdile da takvoj akciji nedostaje odgovarajuća pravna osnova.

Odluka suda da ukine novčanu pomoć zemlji članici EU koja ne poštuje osnove vrednosti bloka poput vladavine prava, demokratije, slobode štampe i nezavisnog pravosuđa, usledila je posle dugotrajnih sporova koje Brisel vodi sa Poljskom i Mađarskom, koje optužuje da se ne pridržavaju osnovnih vrednosti EU.

"Sud u potpunosti odbacuje tužbe Mađarske i Poljske", navodi se u saopštenju Evropskog suda pravde i dodaje da kada je reč o demokratskim principima "Evropska unija mora biti u stanju da brani te vrednosti, u granicama svojih ovlašćenja".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je odluku suda. "Komisija će braniti budžet Unije od kršenja principa vladavine prava. Delovaćemo odlučno", obećala je Fon der Lajen.

Mađarska je brzo reagovala na odluku - ministarka pravde Judit Varga ocenila je da je reč o "političkoj presudi" koja je dokaz da EU zloupotrebljava svoju moć.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja